Nieuws item

Gezondheidsnieuws Vaccinatieregels met voeten getreden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg schuwt geen middel om de vaccinatiegraad onder jonge kinderen op peil te houden. Zelfs dreigementen en gesjoemel met wetgeving maken deel uit van hun repertoire. Het tijdschrift GezondheidsNieuws onthult deze opmerkelijke gang van zaken. Het College voor Zorgverzekeringen grijpt echter in en geeft de inspectie een gevoelige tik op de vingers.

 

14-08-2004Vaccinatieregels met voeten getreden

Gezondheidsinspectie en Borst lappen wet aan laars

(persbericht gezondheidsnieuws 24 april 2002)

 

HARDERWIJK, 24 april - De Inspectie voor de Gezondheidszorg schuwt geen middel om de vaccinatiegraad onder jonge kinderen op peil te houden. Zelfs dreigementen en gesjoemel met wetgeving maken deel uit van hun repertoire. Het tijdschrift GezondheidsNieuws onthult deze opmerkelijke gang van zaken. Het College voor Zorgverzekeringen grijpt echter in en geeft de inspectie een gevoelige tik op de vingers.

 

Prof.dr. Herre Kingma, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, heeft in een bindende brief ('circulaire') aan thuiszorgorganisaties en GGD's de keuzevrijheid met betrekking tot vaccineren flink ingeperkt. De inspecteur haalt een financieel drukmiddel uit de kast om ouders te dwingen het standaard Rijksvaccinatieprogramma te volgen. Ouders die daarvan afwijken, wordt vergoeding ontzegd en ze kunnen niet meer terecht op het consultatiebureau. Bovendien worden consultatiebureau-artsen en verpleegkundigen onder druk gezet. Als zij ouders afwijkend adviseren, kost hen dat hun baan. Of zoals Kingma het verwoordt: 'Voor deze medewerkers is geen plaats binnen de jeugdgezondheidszorg.'

 

De circulaire is in strijd met de wet meldt GezondheidsNieuws. Vaccinaties worden vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Zo lang het binnen de AWBZ vastgelegde entschema wordt gevolgd, vindt vergoeding plaats. Dit schema biedt ouders echter veel meer mogelijkheden dan het Rijksvaccinatieprogramma. Het is mogelijk vaccinaties op latere leeftijd toe te dienen en vaccinaties uit elkaar te halen.

 

Inspectie haalt bakzeil

Op grond van de AWBZ roept het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat belast is met toezicht op de uitvoering van deze wet, de inspectie in maart tot de orde. Het CVZ geeft de inspectie een gevoelige tik op de vingers en maakt duidelijk dat de inspectie zich aan de wettelijke regels dient te houden. De inspectie heeft onlangs bakzeil gehaald waardoor ouders opnieuw keuzevrijheid rond vaccineren hebben.

 

In alle stilte heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorige week een nieuwe circulaire verzonden. Schoorvoetend wordt hierin toegegeven dat de eerdere brief in strijd was met de AWBZ. Opmerkelijk is dat de ondertekenaar dit keer niet de hoogste baas Kingma is, maar één van zijn hoofdinspecteurs. En deze keer gaat de circulaire niet vergezeld van een persbericht.

 

Borst blijft weigeren

Niet alleen de Inspectie voor de Gezondheidszorg maar ook hun baas minister Els Borst neemt het niet zo nauw met de wettelijke regels als het om vaccineren gaat. In de Geneesmiddelenwet is bepaald dat bij verstrekking van een geregistreerd medicijn de patiënt standaard de officiële bijsluiter dient te ontvangen. Dat gebeurt evenwel niet bij vaccinaties. GezondheidsNieuws noemt de argumentatie van de minister 'ontluisterend'. Het uitreiken van de bijsluiters zou volgens haar onnodige onrust veroorzaken vanwege de 'uitgebreide opsomming van mogelijke bijwerkingen'. Ondanks herhaalde kritische kamervragen van Bibi de Vries (VVD) en Siem Buijs (CDA) weigert Borst vooralsnog ouders standaard te voorzien van die informatie waar zij wettelijk recht op hebben.