Nieuws item

Henoch-Schönlein Purpura na Men. ACWY vaccinatie, nu en al eerder gemeld.

Een ernstige, hoewel zeldzame, reactie op het Men ACWY vaccin is al in de US in 2003 beschreven, het syndroom van Henoch-Schönlein Purpura, ofwel IgA Vascilitis.

Het is een auto-immuunziekte waarbij de wanden van de kleine bloedvaatjes door het eigen afweersysteem worden aangevallen. De organen die kunnen worden aangedaan zijn vooral de huid, darmen, nieren en de gewrichten. Als mogelijke oorzaken worden vaccinaties, antibiotica en andere medicijnen beschreven. (https://www.vasculitis.nl/hsp_nl.html)
Lees meer over Henoch-Schonlein Purpura Following a Meningococcal Vaccin

Het kan na elke andere vaccinatie optreden, maar kort geleden hoorden wij van deze reactie na de Men ACWY vaccinatie in Nederland:

Juni 2018. Een moeder meldt ons dat haar zoon van bijna 9 jaar een acute auto-immuun ziekte heeft gekregen na de Men ACWY vaccinatie, die hij 4 dagen eerder had gekregen! Het begon met bloeduitstortingen en daarna werd het acuut. Hij gilde van de pijn in zijn knieën, die opzwollen en kreeg acute bloeduitstortingen op zijn benen. Hij kon niets meer van de pijn en werd in een ziekenhuis opgenomen. de kinderarts zei dat hij de zeldzame ziekte Henoch Schönlein Purpura heeft, een heftige auto immuun reactie dat de bloedvaten kapot maakt en ook ontstekingen in gewrichten  kan geven. Deze periode is dus afwachten en hopen dat het alleen blijft bij de kleine vaten in huid en gewrichten . Hij heeft absolute rust nodig en kan dus ook niets. Later meldt zij dat hij in een rolstoel zit. De NVKP heeft aangedrongen op melding laten doen door (kinder)arts bij Bijwerkingencentrum Lareb.