Nieuws item

Hepatitis B, een zaak van een gezonde lever

Per 1 maart 2003 is het hepatitis B vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dt betekent in de praktijk dat kinderen, waarvan tenminste één ouder uit een land komt waar hepatitis veel voorkomt, het hepatitis B vaccin krijgen. Een kind geboren uit een HbsAG (hepatitis B surface antigeen) positieve moeder of een kind waarvan minstens één ouder in een land geboren is met een prevalentie van hepatitis B van 2% of meer komen in aanmerking voor het vaccin.

Het vaccin wordt gegeven op de leeftijd van 2, 4, en 11 maanden.

Kinderen van moeders die draagster zijn van het hepatitis B virus  krijgen direct na de geboorte hepatitis B antistoffen ingespoten.

 

 

Het vaccinatieprogramma voor asielzoekers is tevens uitgebreid met hepatitis B en wordt gegeven tot en met 18 jaar. Voor kinderen in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar wordt gebruik gemaakt van het hepatitis B vaccin voor volwassenen. Over een inhaalslag onder asielzoekers die hier al langer verblijven wordt nog overlegd met het ministerie van Justitie.

 

Kinderen met het syndroom van Down komen wel in aanmerking voor hepatitis B vaccinatie, maar vallen buiten het Rijksvaccinatieprogramma(RVP). De behandelende arts schrijft een recept uit en geeft daarbij aan welk vaccin en welk schema gebruikt moet worden.

Vergoeding vindt hier plaats via de ziektekostenverzekeraar.

 

Ongeacht welke leeftijd worden er altijd drie vaccinaties gegeven. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet tenminste vier weken zitten en tussen de tweede en derde vaccinatie tenminste zes maanden.

Als er na titerbepaling (hoeveelheid antistoffen in het bloed) blijkt dat deze niet voldoende is kan nog geboosterd worden tot maximaal zes vaccinaties.

 

De landen waar hepatitis endemisch is wordt bekendgemaakt door de WHO en selectie vindt plaats middels het bevolkingsregister.

 

Overwegingen

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Alweer een prikje erbij en weg is hepatitis B.

Misschien is het goed om enige zaken in overweging te nemen.

 

1. Met twee en elf maanden krijgen vele zuigelingen dus twee prikken en zes prikkels

aangeboden.

2. Uit literatuur is bekend dat alleen bij een opbouw van 10 IU/L aan antistoffen in het bloed er een bescherming is tegen hepatitis B. Wie controleert dit bij uw kind?

3. Vele vaccins hebben toegevoegde stoffen die mogelijk schade kunnen geven.

4. Onderzoeken naar de effectiviteit en veiligheid van vaccins wil nogal eens te wensen over laten. Dit kan zijn ten aanzien van de duur van een onderzoek, een andere leeftijdsgroep test het vaccin en de controlegroep krijgt een ander vaccin toegediend.

5. Dit vaccin maakt gebruik van een stukje vreemd DNA. Er is nog steeds erg weinig bekend over ons DNA en mogelijke problemen op de lange termijn zijn dan ook niet duidelijk.

6. Afhankelijk van welk onderzoek blijkt dat tussen de 3 en 40% van de gevaccineerden niet voldoende antistoffen opbouwen en dus niet beschermd zijn

7. Verder is het zeer waarschijnlijk dat ± 90% van de mensen (in de westerse landen) die besmet raken met hepatitis B dit zonder complicaties doorstaan en beschermt zijn voor het leven.

8. Er is nog geen duidelijkheid over het feit hoelang het vaccin bescherming biedt en wanneer de kwaliteit van de verkregen antistoffen afneemt.

9. Het vaccin stimuleert mogelijk de aanmaak van interferon (eiwitten die worden afgescheiden na contact met een virus, bacterie of schimmel). Dit houdt weer verband met het ontstaan van diabetes.

10. Mogelijk schaadt het vaccin de myelineschede (beschermende laag rond het ruggenmerg) hetgeen op langere termijn kan leiden tot Multiple Sclerose.

 

Pers

Enkele persberichten wil ik u niet onthouden:

 

1. Farmaceut betaalt voor bijwerkingen vaccin. Een Frans hof van beroep heeft bepaald dat Glaxo-SmithCline een schadevergoeding moet betalen aan twee vrouwen die Multiple Sclerose ontwikkelden na toediening van het hepatitis B vaccin (Engerix B vaccin).

Er worden meer soortgelijke uitspraken verwacht. Nog 170 mensen zijn een rechtszaak begonnen tegen Glaxo-SmithCline en Aventis Pasteur, de twee voornaamste producenten van het vaccin in Frankrijk.

Bron: de Lancet, 357, 1598.

 

2. Verpleegkundigen in een verzorgingshuis hoeven zich niet te laten vaccineren tegen hepatitis B als zij dit niet willen. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling(CGB)

geoordeeld.

Om besmetting te voorkomen, zijn er volgens het CGB minder ingrijpende middelen beschikbaar, zoals voorlichting geven, beschermingsmiddelen gebruiken, zorgvuldig omgaan met (bloed)producten en scherpe voorwerpen.

Bron: ANP, 17-1-2003.

(Bedenk dat in Nederland vaccineren niet verplicht is.)

 

3. UMCU stopt fataal experiment. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor Hepatitis C stopgezet, nadat vier proefpersonen ernstige klachten kregen.

Bron: ANP,16-9-2003.

 

Een gezonde lever een zaak van ons allemaal! Maar of vaccineren de juiste weg is?