Nieuws item

Het gebruik van vitamine C om komplikaties van vaccinaties te voorkomen.

In " 't Prikje " van juni 1996 besprak ik de mogelijkheden van vitamine C bij het voorkomen en behandelen van Polio, Tetanus, Kinkhoest en enkele andere ziektes waartegen ingeënt wordt. Tevens beloofde ik om verdere aanwijzingen te geven voor het gebruik van vitamine C om komplikaties na vaccinaties te voorkomen. Het gebruik van vitamine C, Zink en andere vitamines en mineralen blijkt de komplikaties na vaccinaties te kunnen verminderen. Dat wil niet zeggen dat we er nu maar op los kunnen vaccineren zonder risico's. Maar zo lang de realiteit is dat er massaal gevaccineerd wordt en de druk op ouders enorm groot is, vind ik dat elke maatregel die de komplikaties kan verminderen, is meegenomen.

 

De Aboriginals:

De toepassing van vitamine C bij vaccinaties, danken we aan de Australische arts Archie Kalokerinos die bij zijn werk onder de Aboriginals ontdekte dat na de invoering van vaccinatiecampagnes er 2x zoveel kinderen stierven, bijn 50% van alle kinderen![1]

Hij verklaarde dat uit een akuut gebrek aan vitamine C, waardoor het afweersysteem niet meer normaal kan funktioneren en daardoor de weg openligt voor allerlei ernstige infekties. Bij een toegenomen stress op het afweersysteem zoals dat ontstaat bij allerlei infekties, maar ook bij vaccinatie, neemt de behoefte aan vitamine C toe tot een veelvoud van de normale behoefte. Bij experimenten met dieren die gevaccineerd werden bleek inderdaad dat de sterfte na vaccinatie afnam na toediening van vitamine C.

 

De in Nederland aangegeven dag-behoefte van 60 mg zegt heel weinig en is meer gebaseerd op wat de Nederlander binnenkrijgt dan op feitelijke optimale behoefte. Natuurlijk vormt de Aboriginal bevolking in Australië een groep die door hun positie als tweede rangs burgers, extreem slecht gevoed zijn. Bij onderzoek bleek er inderdaad een vitamine C tekort te bestaan, zowel bij kinderen, als in de borstvoeding van de moeders. Maar ook bij onderzoek van de moedermelk bleken er tekorten bij vrouwen in welvaarts landen. Natuurlijk zijn er grote verschillen per individu, maar we mogen er niet automatisch vanuit gaan dat we hier wel voldoende hebben. Verpakte vruchtensappen bleken niet altijd de aangegeven hoeveelheid vitamine C te bevatten en ook waren er grote verschillen door de toegepaste landbouwmethoden, d.w.z. biologisch geteelde produkten uit een relatief schone omgeving bevatten meer

vitamine C.

In het boek: " Vitamine C " van de artsen Glen en Ian Dettman en Archie Kalokerinos, worden de volgende aanbevelingen gedaan om wiegedood na vaccinatie, en hiermee ook andere ernstige komplikaties, te voorkomen [2] :

1. Geef geen Kinkhoest vaccin

2. Geef het Polio-vaccin niet tegelijk met andere

     vaccinaties

     Dat betekent voor het huidige programma

     ook niet samen met de Hib-prik

3. Geef vitamine C en Zink-supplementen

4. Zorg dat de voeding van de baby [ en de

     moeder bij borstvoeding ] zo goed mogelijk is.

5. Overtuig je er van dat het kind geen lucht-

     weginfektie heeft, of recent heeft gehad.

     Dat zijn bijv. neusverkoudheid, keelontsteking,

     bronchitis e.d.. Kortom het kind moet echt

    100% gezond zijn.

6. Laat de oren kontroleren om er zeker van te zijn

     dat er geen " stille " oorontsteking aanwezig

     is.

 

Praktische aanwijzingen:

Hoe kunnen we nu praktisch te werk gaan, wat is de dosering, welke toedieningsvormen zijn er ?

Het meest precies kunnen we vaststellen of iemand een vitamine C tekort heeft door een dipstick in de urine te steken en te meten of er vitamine C wordt uirgescheiden. Als het lichaam genoeg vitamine C heeft wordt de rest immers via de nieren uitgescheiden. De firma Ames heeft zo'n stick. Mij is echter niet bekend of deze ook in Nederland verkrijgbaar is. Bovendien moeten we een extra reserve hebben voor de aanslag die de vaccinatie op het afweersysteem pleegt. En omdat overdosering van vitamine C geen schade geeft, kunnen we toch met gemiddelde doses werken voor alle kinderen. Alleen het verschijnen van diarrhee geeft aan dat de maximale dosis is bereikt. Bij volwassenen kan dat oplopen tot 15 gram per dag !

De dosering is 100 mg per dag per maand leeftijd, bij 3 maanden dus 300 mg. Bij 10 maanden 1000 mg. vanaf de leeftijd van 1 jaar voor elk jaar een gram meer tot bij 10 jaar de dosis van 10 gram is bereikt en dat blijft ook gelden voor volwassenen

[ 2,blz.303].

De dagdosis verdelen we het beste over 2x per dag, bijv. 2x 500 mg voor een kind van 10 maanden. Het poeder in wat vloeistof oplossen [ koud, in ieder geval niet te warm !] , liefst bij de maaltijd. Een afgestreken theelepel is 2-3 gr., een opgehoopte theelepel is 4-5 gram.

Er zijn echter vormen van vitamine C die beter opneembaar zijn, zoals de mineraal gebonden vorm en de Ester C [ zie verderop ]. Hierbij kunnen we de dosering halveren !

Bij borstvoeding kan de moeder vitamine C nemen, alleen is het dan wat onduidelijker hoeveel vitamine C de baby krijgt.

 

Hoe lang ?

Begin enkele dagen voor de vaccinatie al met het geven, en begin met een lagere dosis totdat de dag van de vaccinatie de boven aangegeven dosis is bereikt. Ga er zeker een week, bij de BMR zeker twee weken, mee door; bouw de dosering geleidelijk af in enkele dagen.

 

Verschillende soorten vitamine C.:

1.         Het goedkoopste is de pure " Acidum Ascorbicum ", zonder smaakjes, te koop als tabletten van 50, 100, 250 of 500 mg., of als poeder, in de apotheek of bij verderop genoemde firma's.

2.         Dan zijn er de niet-zure vormen, waarbij het ascorbaat is gebonden aan een mineraal.

Mineraalascorbaten: Calciumascorbaat, Kalium- of Natriumascorbaat. De smaak is nog niet erg lekker, maar in ieder geval niet zo intens zuur, verstoort niet het zuur/base-evenwicht in het lichaam en geeft ook geen maagirritatie. Er zijn een aantal firma's die deze vorm leveren: Bonusan, Nutramin, Orthica, Solgar en Helios.

3.         Tot slot is er " Ester C ", een beter opneembare vorm in capsules met poeder       [  Orthica, Solgar ] of als los poeder [ Helios ]. De vormen 2 en 3  zijn het best verkrijgbaar via het reform- en natuurvoedingscircuit. De vormen 2 en 3 laten zich ook goed verdragen door mensen met een gevoelige maag.

Voor de opneembaarheid worden er soms " bio-flavonoïden " aan toegevoegd, stoffen die van nature ook bij vitamine C voorkomen. Kauwtabletjes vitamine C zijn af te raden, ze staan stijf van de suiker of kunstmatige zoetmiddelen.

 

Zink.

Is een belangrijk mineraal voor het afweersysteem. De dosering onder de 12 maanden is 5 mg. per dag. Te beginnen enkele dagen voor de vaccinatie en enige tijd doorgaan zoals beschreven bij vitamine C. Zink is alleen in tablet-vorm te krijgen. Bijv. Zink-15 van Orthica of Zink-picolinaat 22 mg. van Solgar. U zult de tablet moeten fijn maken en hier 1/3 0f 1/4 deel van geven.

 

Multi - Vitamine - mineraal formules.

In feite spelen vele vitamines en mineralen gezamelijk een rol bij het ondersteunen van het afweersysteem. De toediening ervan bij baby's is echter een probleem gezien de vieze smaak die met name de B-vitamines geven. Ik geef enkele mogelijkheden:

" Vita-Min-poeder " [ Orthica ]: door de poedervorm makkelijk te doseren, voor kinderen tot 6 maanden 1/2 maatschepje, van 6-12 maanden één maatschepje per dag. De smaak is aangenaam maar wordt bereikt doordat het poeder voor 75% uit dextrose, ofwel een vorm van suiker bestaat. Let op: het poeder bevat ook vitamine A/D en C; dus verrekenen met andere supplementen.

" Aspartamins " tabletten [ Solgar ]: deze bevat alleen mineralen. Eén tablet per dag tot 1 jaar. Tablet fijn maken en in vloeistof laten innemen.  Verder kunt u de aanwijzingen volgen die boven bij vitamine C werden gegeven onder " hoe lang ".