Nieuws item

NVKP verontrust over politieke vaccinatie campagne in Rosmalen en Bommelerwaard.

NVKP verontrust over politieke vaccinatie campagne in Rosmalen en Bommelerwaard.

Zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar worden er wat meer gevallen van hersenvliesontsteking gesignaleerd en vallen daarbij helaas ook slachtoffers. Daarmee is niet gezegd dat inenten een rationele en veilige maatregel is.

De spoedcampagne mist elke wetenschappelijke basis en is slechts bedoeld als geruststelling van de bevolking. Dit blijkt uit de gang van zaken: het OMT (Outbreak Management Team)  ziet op 26 februari geen argumenten om een spoed vaccinatiecampagne te voeren in genoemde gebieden.

Het BAO (Bestuurlijk Afstemmingsoverleg) negeert dit advies en besluit om ?bestuurlijke? redenen toch een spoedcampagne  op te zetten.

Verder heeft de laatste besmetting al 2 weken geleden plaats gevonden, dit samen met de incubatietijd van maximaal 10 dagen maakt het zeer onwaarschijnlijk dat er sprake is van een echte epidemie.

Bovendien is het vaccin niet geschikt voor toepassing in een dergelijke situatie, de bijsluiter van Neis Vac-C, het gebruikte vaccin  meldt:  ?Tot nu toe zijn geen gegevens beschikbaar over de geschiktheid van het vaccin om het uitbreken van een infectie onder controle te houden.?

Met dit alles wordt duidelijk dat het toepassen van dit vaccin totaal geen wetenschappelijke basis heeft. Ondertussen gaat minister Borst snel door met het voorbereiden van invoering van dit vaccin in het RVP (babyprogramma) plus  een inhaalcampagne voor alle jongeren tot 19 jaar. De NVKP  vindt dat er over de veiligheid en effectiviteit van dit vaccin nog  teveel vragen zijn om een dergelijke  massale toepassing te rechtvaardigen