Nieuws item

Vaccindeskundige waarschuwt dat studies onbruikbaar zijn

De meeste veiligheidsstudies omtrent jeugdvaccinaties zijn niet grondig genoeg gevoerd om te vertellen of de prikken bijwerkingen veroorzaken, heeft een leidende autoriteit omtrent vaccinresearch gewaarschuwd.

Vaccinsdeskundige waarschuwt dat studies onbruikbaar zijn

Door Lorraine Fraser, Medisch Correspondent

27/10/2002

De meeste veiligheidsstudies omtrent jeugdvaccinaties zijn niet grondig genoeg gevoerd om te vertellen of de prikken bijwerkingen veroorzaken, heeft een leidende autoriteit omtrent vaccinresearch gewaarschuwd.

 

Dr. Jefferson is hoofd van de vaccindivisie van de Cochrane Collaboration, een organisatie van wetenschappers die tot doel heeft om nauwkeurige informatie samen te stellen over de effecten van behandelingen die wereldwijd verkrijgbaar zijn en bevordert hoge standaards in research.

Hij is ook raadslid van het Europese Programma voor Toezicht op Verbeterde Vaccin Veiligheid, opgezet door de commissie. Hij zei: "Er is wat goede research, maar et wordt overspoeld door het slechte. Het publiek is in de steek gelaten doordat de juiste studies niet zijn gedaan."

Zijn uitgesproken commentaren zonder precedent zullen beambten van volksgezondheid in Brittannië en elders boos maken, die vrezen dat elke bespreking het vertrouwen van ouders in het nationale vaccinatieprogramma zal ondermijnen.

 

Beambten aan het Ministerie van Volksgezondheid zijn reeds gealarmeerd door het aantal ouders die de drievoudige bof, mazelen en rodehond prik (BMR) schuwen na beweringen dat deze een verband heeft autisme en darmziekte.

 

Hoewel Dr. Jefferson benadrukte dat er geen bewijs was dat suggereerde dat enig vaccin dat nu in gebruik was gevaarlijk was, zei hij dat er een 'gebrek'was aan gezonde studies omtrent de risico's en voordelen.

 

Als gevolg daarvan was de informatie die beschikbaar is omtrent de veiligheid van vaccins die routinematig worden gegeven aan babies en kleuters "eenvoudigweg onvoldoende".

Dr. Jefferson maakte ook plannen openbaar voor een Europeeswijd electronisch register van de blootsteling van kinderen aan vaccinatie die wetenschappers zou toestaan de risico's en voordelen van inentingen te onderzoeken door gebruik te maken van duizenden deelnemers. Pilot schema's zullen spoedig aanvangen in Zweden en Finland.

 

"We hebben zo'n systeem dringend nodig", zei hij. "Regeringen zijn weigerachtig om dit te accepteren maar in mijn visie zijn ze het aan toekomstige generaties verplicht om dit idee te ondersteunen."

Hij was speciaal bezorgd, zei hij, omdat toekomstige vaccinprogramma's waarschijnlijk in zouden houden het geven van kinderen "vijf, zes, zelfs zeven vaccins allemaal ineens."

Een vaccin ontworpen om kinderen te beschermen tegen mazelen, de bof, rodehond en waterpokken in één prik is reeds in ontwikkeling. "Voor mensen zoals ik, wordt het steeds moeilijker om te ontwarren welke problemen het gevolg kunnen zijn van een afzonderlijk vaccin," zei Jefferson.

"Het wordt bijna onmogelijk om dit te doen. We moeten erg zorgvuldig bedenken over hoe we toezicht op deze vaccins zullen houden."

 

"We hebben een verantwoordelijkheid voor deze kinderen - zij zijn onze toekomst. Het heeft geen nut een situatie te hebben waarbij iemand een mogelijke schade suggereert en iedereen als een dolle rondrent om stukjes bewijs proberen te vinden. Wat is vereist is informatie van goede kwaliteit die systematisch is geordend en vastgesteld.