Kan je na vaccinatie de betreffende ziekte alsnog krijgen?

Kan je na vaccinatie de betreffende ziekte alsnog krijgen?

Ja, dat kan.
 
Zeker bij kinkhoest zien we dit vaak gebeuren, maar ook bij bof, mazelen en rodehond kan de ziekte alsnog worden doorgemaakt. Vaccinatie geeft geen betrouwbare antistofvorming. Onze ervaring is dat kinderen die gevaccineerd zijn de ziekte ook ernstig kunnen doormaken. Ongevaccineerde kinderen maken vaker op de leeftijd die er vroeger voor stond de ziekte door en hebben minder complicaties.

Onderzoeken wijzen uit dat niet-gevaccineerde kinderen gezonder zijn dan gevaccineerde kinderen.

Ja, dat kan.
 

Na vaccinatie treedt niet bij iedereen de gewenste immuunreactie op. Bij het BMR-vaccin bijvoorbeeld is dat het geval bij 2 tot 5 procent van de gevaccineerden. Omdat het belangrijk is dat alle vrouwen beschermd zijn tegen rodehond voordat zij zwanger kunnen worden, wordt de BMR-vaccinatie nogmaals gegeven op de leeftijd van 9 jaar. Dat vergroot de kans dat de vaccinatie wel aanslaat bij de kinderen bij wie de vaccinatie op 14 maanden niet heeft gewerkt.
 

De werkzaamheid van kinkhoestvaccin is teruggelopen, omdat de kinkhoestbacterie zich in de loop van de tijd iets veranderd heeft. Daardoor is de beschermende werking van het vaccin verminderd. Maar als gevaccineerde personen toch kinkhoest krijgen, verloopt deze besmetting over het algemeen minder ernstig dan bij niet-gevaccineerde personen.