Worden kinderen automatisch uitgenodigd voor RVP-vaccinaties?

Worden kinderen automatisch uitgenodigd voor RVP-vaccinaties?

Ja, de uitnodiging valt na de geboorte automatisch bij u in de bus. Met hierbij de mededeling dat het kindje toe is aan de eerste vaccinaties. Daarin lijkt het alsof u als ouder geen keuze heeft, alsof het een verplichting is. Deze keuze heeft u wel.
 
In Nederland is vaccineren een keuze, geen verplichting.
 
U, als ouder heeft ook de keuze om niet te laten vaccineren, op een later tijdstip of voor een gedeeltelijke vaccinatie.
Ouders worden bij de uitnodiging niet voorgelicht over de eventuele bijwerkingen van vaccins. Er wordt vooral gewezen op de voordelen van het vaccineren. Een bijsluiter krijgt de ouder nooit te zien. U wordt verwezen naar de website van het RIVM.

Vraag om een bijsluiter!
 
De vaccinaties worden aangeboden vanaf de leeftijd van twee maanden, soms zelfs al vanaf 6 weken, na de geboorte van uw zoon of dochter.
 
Ook de herhaling voor de leeftijd van 4 jaar wordt vaak al veel eerder aangeboden, rond 3 jaar en 7 maanden. Dit is niet nodig, er kan rustig gewacht worden tot uw kind 4 - 5 of zelfs 6 jaar is.

Ja, dat doet de Regionale Coördinatie Programma's (RCP).
 

Ouders of verzorgers krijgen 4-6 weken na de geboorte de uitnodiging voor de RVP-vaccinaties thuisgestuurd. De RCP versturen deze uitnodigingen. De RCP is een organisatie die het Rijksvaccinatieprogramma coördineert en uitvoert. De RCP is onderdeel van het RIVM.
Als uw kind 2 maanden oud is en je hebt nog geen uitnodiging voor de eerste vaccinatie ontvangen, dan kunt u contact opnemen met het consultatiebureau. Als uw kind 5 is geworden en u hebt nog geen oproep ontvangen voor de vaccinaties bij 4 jaar, dan kunt u contact opnemen met de GGD. Dat is ook het geval als uw kind 10 jaar is geworden en u hebt geen oproep gekregen voor de inentingen op 9-jarige leeftijd.
 

Als een kind in aanmerking komt voor vaccinatie tegen hepatitis B, ontvangen de ouders daarvoor ook automatisch een uitnodiging, tegelijk met de andere oproepkaarten voor de eerste vaccinatie op het consultatiebureau.
De RCP's versturen geen uitnodigingen voor vaccinaties die niet binnen het RVP vallen. Bijvoorbeeld de oproepen voor een BCG-vaccinatie (tegen tuberculose) of voor een griepspuit ontvangen de ouders van de GGD of de huisarts.