Meningokokken ACWY

Ziekten en Vaccins

Meningokokken ACWY

Inleiding

Meningitis is de wetenschappelijke naam voor hersenvliesontsteking. Deze ziekte komt in diverse vormen voor: van onschuldig tot zeer gevaarlijk. De onschuldigere vormen worden doorgaans door virussen veroorzaakt; bacteriële meningitis is over het algemeen een veel gevaarlijker vorm.

In het Rijksvaccinatieprogramma zijn nu vaccins opgenomen tegen zes bacteriële soorten, die bij een infectie hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken: HIB (Haemophilus Influenzae type B), meningokok  A, C, Y en W en pneumokok (10 typen).
De vaccins zelf kunnen echter ook als complicatie hersenvliesontsteking veroorzaken.
De bacteriën waartegen gevaccineerd wordt komen overigens van nature voor in de neus- en keelholte bij 15-35% van de mensen, zonder dat deze mensen ziek worden (commensalen).

Ons afweersysteem zorgt ervoor dat de commensalen niet binnendringen in de weefsels waar ze infecties kunnen veroorzaken. Pas als onze afweer daalt krijgen deze bacteriën de kans om ziekteverwekkers (pathogenen) te worden. 

Lees hier het dossier

MenACWY-vaccin vervangt MenC-vaccin

Met ingang van 1 mei 2018 wordt een Meningokokken ACWY-vaccinatie (Nimenrix, https://www.nvkp.nl/fileadmin/nvkp/pdf/Bijsluiter/Bijsluiter_Meningokokkengroep_A_C_W-135_en_Y_conjugaatvaccin.pdf ) ingevoerd. Als eerste wordt de Meningokokken C-vaccinatie voor kinderen van 14 maanden, vervangen door een MenACWY-vaccinatie. Deze vaccinatie wordt tegelijktijdig met de BMR vaccinatie aangeboden.
Aanleiding voor deze vaccinwissel is het toegenomen aantal ziektegevallen onder ouderen (!) door een besmetting met meningokokken W. Volgens het RIVM werden er In 2015, 2016 en 2017 respectievelijk 9, 50 en 80 patiënten met meningokokkenziekte serogroep W gerapporteerd.

Vergelijkbaar met het pneumokokken vaccin, dat ook regelmatig wordt uitgebreid met meer varianten van pneumokokken, zien we nu een VERSCHUIVING naar andere varianten Meningokokken.

MenACWY-vaccinatie voor 14-jarigen
In het najaar van 2018 start de MenACWY-vaccinatie in groep sessies voor 14-jarigen. In 2018 betreft dat kinderen geboren tussen 01-05-2004 en 31-12-2004, daarna volgen andere kinderen.