Nieuws item

Paniekvoetbal om de a (K) up

Wat zijn we er toch goed in hier in Nederland. Laat wat schrikwekkende beelden zien en HUP daar slaat bij iedereen de paniek weer toe. Hellup ze zeggen dat mijn kind ziek kan worden van de spuit!

 

Goedemorgen Nederland! Volgens mij probeert de NVKP dat al jaren aan het licht te brengen, maar werd er niet echt naar geluisterd. Maar nu wordt het zichtbaar via televisiebeelden, en dat is blijkbaar wat je moet doen.

 

Verdring de ene angst met de andere en HUP, je brengt de Nederlanders aan het twijfelen. En ik vind dat jammer. Waarom reageren ouders alleen maar wanneer ze bang worden. Er zou een andere weg te bewandelen moeten zijn.

 

Wanneer alle ouders zich voldoende lieten informeren over vaccinaties dan maakten ze een verantwoorde keuze. Ze zouden weten wat de voor- en wat de nadelen waren van vaccinatie en ze zouden op grond van voldoende afweging en overleg kiezen. Die keuze was dan gebaseerd op kennis over de risicos van zowel het inenten als het niet inenten. Dan was er HUP van angst en twijfel geen sprake meer.

 

Maar het grote probleem is dat ouders bijna niet durven te kijken naar het hele vaccinatie vraagstuk. Angst, angst en nog eens angst. Wat nu, als de angst voor de ziekte wordt overheerst met angst voor het vaccin? Aan de ene kant gaan de mensen dan eindelijk eens nadenken. Maar gaan ze zich ook informeren? En bij wie gaan ze zich informeren? Wanneer ze te raden gaan bij het CB dan zullen ze vooral te horen krijgen dat het allemaal niet klopt (lees:onzin is) wat er verteld wordt over dat kinkhoestvaccin.

 

Het a-cellulair vaccin is volgens het RIVM en het NVI (Nederlands Vaccin Instituut) nog niet voldoende onderzocht. Tenminste, nog niet voor het geven aan babys. Dat vind ik heel zorgvuldig. (Hadden ze dat maar met meerdere vaccins gedaan.) Maar mijn achterdocht naar het NVI is groot, dus kan ik er moeilijk objectief bij blijven.

 

Maar laten we er eens van uitgaan dat het de waarheid is. Dus duurt het nog een aantal jaren voordat er een ander vaccin komt. Wat gaan al die verontruste ouders dan in die tussentijd doen? Blijven ze nadenken en vragen stellen of gaan ze HUP weer terug in het oude vertrouwde gevoel van De overheid zal er toch wel goed over nagedacht hebben en ze hebben zelf gezegd dat ze hun best doen het te onderzoeken en dat de kritieken niet kloppen. Ik hoop op het eerste maar ik vrees het laatste.

 

Of moeten we ze wekelijks blijven bestoken met angstige beelden van zieke kinderen en vermoeide ouders die woest zijn op diezelfde overheid. Maar is dat de manier? Is dat de manier om slapend Nederland wakker te schudden? Ik geloof er niet in (hoewel ik het een prima actie vond van de Stichting Vaccinatieschade). Ik blijf erbij dat je als ouders de verantwoordelijkheid hebt naar je kind om over vaccinaties na te denken.

 

En dat is de boodschap die we de ouders moeten geven. Zorg dat je weet wat je doet! Jouw kind is uniek, jouw kind reageert misschien niet zoals duizenden andere kinderen. Nu maakt iedereen zich druk over het whole-cel kinkhoestvaccin. En wordt er HUP aangenomen dat het acellulair vaccin wel in orde is. Nou ga maar eens lezen, dat valt nog niet mee, met die veiligheid. Het heeft inderdaad niet dezelfde bijwerkingen als het oude vaccin, maar er blijven nog genoeg zorgelijke (andere) bijwerkingen over. (Zie www.nvkp.nl en elders in dit kwartaalblad.) Maar daarover horen we pas over tien jaar de resultaten.

 

(In deze column geeft Moniek op prikkelende en kritische wijze haar mening ov er alle in en outs rondom het vaccinatie vraagstuk. Ze doet dit vanuit haar eigen ervaringals moeder van twee gezonde zonen van negen en zes jaar, maar ook vanuit gesprekken met ouders die ze ziet als Regio Contact Persoon binnen de NVKP.)