Nieuws item

Persbericht - reactie op brief van Prof. dr. R.A. Coutinho

Op 9 maart 2009 heeft de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) een brief ontvangen van Prof. dr. R.A. Coutinho, Directeur Centrum Infectieziektebestrijding.

Op 9 maart 2009 heeft de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) een brief ontvangen van Professor dr. R.A. Coutinho, Directeur Centrum Infectieziektebestrijding. De brief is geschreven naar aanleiding van de tegenvallende opkomst bij de start van de inhaalcampagne voor meisjes van 13 t/m 16 jaar met vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV) 16 en 18, dat vanaf september 2009 deel gaat uitmaken van het Rijksvaccinatieprogramma voor 12-jarige meisjes. In de brief geeft prof. Coutinho aan dat het RIVM en de NVKP hetzelfde doel nastreven, te weten het geven van objectieve en toetsbare informatie op basis waarvan meisjes kunnen besluiten zich al dan niet te laten vaccineren.

 

 

De NVKP heeft zich vanaf het begin kritisch uitgelaten over het vaccin en heeft zich daarbij mede gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde feiten en uitlatingen die zijn opgenomen in het advies van de Gezondheidsraad. Op basis van dat advies, waarin duidelijk is opgenomen dat niet of in onvoldoende mate is aangetoond dat het vaccin ook daadwerkelijk beschermt tegen baarmoederhalskanker, iets wat zeker geldt voor de doelgroep meisjes vanaf 12 jaar en dat er weinig bekend is over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin., is door de Minister besloten om dit vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

 

 

Prof. Coutinho wijst er in zijn brief op dat de NVKP informatie verspreidt die aantoonbaar onjuist is en niet is gestoeld op wetenschappelijke kennis. De NVKP hecht er waarde aan te melden dat prof. Coutinho hierbij slechts enkele voorbeelden aanhaalt uit het werk van anderen waaronder medisch research journaliste Desiree Rover, wiens publicatie over het HVP vaccin onverkort op de website van de NVKP heeft gestaan. Het overgrote deel van de eigen informatie die de NVKP verstrekt in het HPV-dossier (zie www.nvkp.nl) wordt door prof. Coutinho ongemoeid en onvermeld gelaten.

 

 

De NVKP wijst de stelling van prof. Coutinho dat de NVKP door het verspreiden van de informatie zoals die tot nu toe is gegeven de gezondheid van vrouwen schaadt met grote stelligheid van de hand. Uit wetenschappelijk onderzoek heeft nog niet kunnen blijken dat baarmoederhalskanker door middel van inenting met het HPV vaccin kan worden voorkomen. Om dat te kunnen aantonen zijn langduriger onderzoeken nodig. Mocht het vaccin daadwerkelijk bescherming bieden dan kan zich dat pas over een periode van tientallen jaren bewijzen. In die periode kunnen de nu niet bekende bijwerkingen voor de nodige problemen zorgen. De NVKP ziet dan ook niet waarom de keuze om niet in te enten de gezondheid van vrouwen zou schaden, temeer omdat wij in Nederland beschikken over een uitgebreid screeningsprogramma om deze ziekte bij individuele gevallen te onderkennen en te behandelen. (tijdige signalering op basis van uitstrijkjes waarvoor alle vrouwen vanaf 30 jaar een oproep krijgen).

 

 

De informatie die de RIVM verspreid is volgens de NVKP dan ook te rooskleurig en belooft iets wat niet bewezen en aantoonbaar nagekomen kan worden.

 

 

De NVKP blijft onverminderd doorgaan met het geven van informatie over het HPV vaccin en zal zich tot het uiterste inspannen om die informatie van haar zijde te allen tijde objectief en toetsbaar te laten zijn. Van het RIVM vraagt de NVKP hetzelfde.