Is duidelijk wat de effecten van het HPV-vaccin op de lange termijn zijn?

Is duidelijk wat de effecten van het HPV-vaccin op de lange termijn zijn?

Er is nog veel onduidelijk over de bijwerkingen op de lange termijn, ook doordat de vaccins worden gemaakt door middel van recombinante DNA-technologie (genetische manipulatie). Gardasil maakt daarbij gebruik van gistcellen en Cervarix van insectencellen. Altijd blijven er resten van het groeimedium aanwezig in het vaccin. Hoe is het met de vruchtbaarheid? Hoe zal een zwangerschap verlopen? Wat zijn de gevolgen voor de baby? Volgens de Gezondheidsraad moeten we alert zijn op zeldzame, nog onbekende bijwerkingen.
Vooraanstaande wetenschappers zijn van mening dat de onzekerheden grote risico’s met zich meebrengen. Zij hebben laten weten dat zij de invoering van het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) onwenselijk achten.

De bijwerkingen van vaccins ontstaan altijd kort na de toediening. Onvoorziene bijwerkingen op lange termijn zijn daarom niet te verwachten. Wetenschappers verwachten dat het vaccin langdurig werkzaam is. Om hier zeker van te zijn lopen verschillende langlopende onderzoeken, onder andere bij het RIVM.