Nieuws item

De NVKP is ten dele verheugd met het rapport 'de kinkhoestsituatie in Nederland' van de Gezondheidsraad

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is ten dele verheugd met het rapport 'de kinkhoestsituatie in Nederland' van de Gezondheidsraad. Het rapport geeft eenduidig aan dat de Kinkhoest-component in DKTP-vaccinaties soms forse bijwerkingen heeft. In die zin is dit rapport een grote steun in de rug voor het vele pionierswerk dat de NVKP de afgelopen 10 jaren heeft verricht. De juichstemming met betrekking tot het besproken alternatieve vaccin is echter toch weer wat

Reactie NVKP op rapport Gezondheidsraad

Roosendaal, 7 april 2004.

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is ten dele verheugd met het rapport 'de kinkhoestsituatie in Nederland' van de Gezondheidsraad. Het rapport geeft eenduidig aan dat de Kinkhoest-component in DKTP-vaccinaties soms forse bijwerkingen heeft. In die zin is dit rapport een grote steun in de rug voor het vele pionierswerk dat de NVKP de afgelopen 10 jaren heeft verricht. De juichstemming met betrekking tot het besproken alternatieve vaccin is echter toch weer wat voorbarig.

Bijwerkingen

Over bijwerkingen van het reguliere vaccin, onderdeel van de DKTP-cocktail, is het rapport helder: deze zijn er en teveel. Een argument voor kinkhoestvaccinatie is dat deze ziekte levensbedreigend kan zijn. Volgens het rapport van het Nederlands Vaccin Instituut is sinds 1999 echter niemand meer aan kinkhoest overleden. Terwijl het toch om vele duizenden zieken ging, ook jonge kinderen. De NVKP stelt dat er meer kinderen zijn die last hebben van de bijwerkingen van de kinkhoestvaccinatie dan kinderen die serieuze complicaties door kinkhoest ervaren. Daarnaast is in studies (o.a. uit de VS) aangetoond dat ook dit 'nieuwe' a-cellulair vaccin lange termijn bijwerkingen vertoont op het zelfde niveau als het 'whole-cel'vaccin. Het is dus nog maar de vraag of het a-cellulaire vaccin het ei van Columbus is voor de huidige problematiek m.b.t. de bijwerkingen.

Effectiviteit van vaccinatie

Daarnaast is de vervanging van het 'whole-cel'vaccin door een a-cellulair vaccin niet de oplossing voor het verminderen van het aantal kinkhoestgevallen. In tegenstelling tot wat de gezondheidsraad schrijft is kinkhoest ook in andere landen, waar dat alternatieve vaccin gebruikelijk is, epidemisch en dus moeilijk uit te roeien. Bovendien is het a-cellulaire vaccin gemaakt van dezelfde bacteriestam als het hele-celkinkhoestvaccin en heeft dus dezelfde lage effectiviteit.

Ook kunnen gevaccineerde kinderen nog steeds kinkhoest krijgen zoals bleek tijdens de epidemie van 1996/1997. Het blijkt dat de immuniteit na vaccinatie niet (lang) standhoudt; het rapport van de gezondheidsraad spreekt zelfs van een 'sterke daling van de vaccineffectiviteit bij driejarigen tot 'geen enkel aantoonbaar effect' bij vierjarigen'. Kinkhoest kan een vervelende ziekte zijn maar de kans op complicaties, zeker bij gezonde en goed gevoede kinderen, is vaak minimaal.

NVKP

De NVKP stelt dat het in alle gevallen de keuze van de ouders zelf is om tot vaccinatie over te gaan. Een keuze gedreven door angst is meestal geen goede. Goede informatie is daarvoor een absolute noodzaak, maar de voorlichting aan ouders,  mede door een gebrek aan kennis van de voorlichtende instanties, schiet chronisch tekort. Ook met betrekking tot het nieuwe a-cellulaire vaccin ontbreekt feitelijk de kennis om daar nu wel het gewenste effect - minder kinkhoest in combinatie met minder bijwerkingen - van te verwachten. Bovendien is het a-cellulaire vaccin gemaakt van dezelfde bacteriestam als het hele-celkinkhoestvaccin en heeft dus dezelfde lage effectiviteit; de huidige circulerende kinkhoestbacteriestam wijkt sterk af van bovengenoemde stammen. Het nut van inenten met een vaccin dat sterk afwijkt van de huidige circulerende bacteriestam ontgaat de NVKP volledig.