Nieuws item

Nova veroordeeld door raad journalistiek inzake vaccinatie item

Uit de uitspraak: " Volgens het vaste oordeel van de Raad moet een journalist bij het publiceren van dergelijke ernstige beschuldigingen met bijzondere zorgvuldigheid te werk gaan, hetgeen in het algemeen onder meer inhoudt het toepassen van wederhoor. ?NOVA heeft op dit punt grenzen overschreden van hetgeen , gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is."

NOVA VEROORDEELD DOOR RAAD JOURNALISTIEK INZAKE VACCINATIE-ITEM

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) tegen het televisieprogramma NOVA gegrond verklaard.

 In een uitzending op 25 augustus 2001 over vaccinaties gaf NOVA een geïnterviewde de gelegenheid de NVKP te beschuldigen van het verstrekken van onware informatie.

De NVKP was van mening dat zij door NOVA onvoldoende in de gelegenheid was gesteld te reageren op een dergelijke ernstige beschuldiging.

Uit de uitspraak: " Volgens het vaste oordeel van de Raad moet een journalist bij het publiceren van dergelijke ernstige beschuldigingen  met bijzondere zorgvuldigheid te werk gaan, hetgeen in het algemeen onder meer inhoudt het toepassen van wederhoor.  ?NOVA heeft op dit punt grenzen overschreden van hetgeen , gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is."

De Raad  heeft NOVA  verzocht in haar uitzending de uitspraak  bekend te maken.

 

Het bestuur van de NVKP is verheugd over de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek, omdat de vereniging zich  ten onrechte verdacht gemaakt voelt als gevolg van voortdurende druk vanuit de vaccinatielobby en daaruit voortvloeiende berichten in de pers.

Iedereen is vrij onze informatie te gebruiken naar eigen inzicht, maar niet om ons te beschuldigen van het bewust geven van valse informatie.

Zowel wetenschappers als organisaties die zich kritisch uitlaten over de steeds zwaarder wordende vaccinatiedruk op jonge kinderen en de daarmee samenhangende bijwerkingen, hebben te maken met lastercampagnes en verdachtmakingen.

Daarmee is de discussie afgedaald tot een treurig laagtepunt.

Met de aanstaande introductie van weer twee nieuwe vaccins, meningococcen type C en pneumococ, zijn grote financiële bedragen gemoeid. Deze vaccins worden geleverd door grote Amerikaanse farmaceutische concerns en niet meer door het RIVM, een overheidsinstantie.

De NVKP vindt toevoeging van alweer twee nieuwe vaccins aan de reeds bestaande acht in het RVP (Rijks Vaccinatie Programma) onverantwoord zolang er twijfel bestaat over het wetenschappelijk onderzoek over effectiviteit en de veiligheid van deze vaccins, en over het gebrekkige en niet onafhankelijke registratiesysteem van de bijwerkingen van vaccins na introductie.

 

Het risico van belangenverstrengeling is te groot bij een vraagstuk dat zo direct de gezondheid van vrijwel alle pasgeborenen raakt. In de Verenigde Staten worden jaarlijks tientallen miljoenen dollars schadevergoeding betaald aan slachtoffers van vaccinaties (of aan hun nabestaanden) waar in Nederland slechts gesproken wordt over "milde bijwerkingen" van de steeds zwaarder wordende vaccinatiecocktails.

De NVKP stoort zich aan de vanzelfsprekendheid waarmee ouders van overheidswege gemotiveerd worden tot deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma, terwijl ouders eenzijdig worden voorgelicht over de veiligheid. Als er ernstige bijwerkingen optreden wordt het verband met vaccinatie eenvoudig ontkend, en staan ouders alleen voor de oplossing.

Allergie en astma en andere ziekten die betrekking hebben op het immuunsysteem van kinderen nemen dramatisch toe. Terwijl men het verband met vaccinaties hardnekkig blijft ontkennen liggen er al een aantal onderzoeken die dit verband bevestigen. In Engeland is recent beroering ontstaan over een mogelijk verband tussen de BMR prik en autisme, dat steeds meer ouders ervan weerhoudt de BMR prik aan hun kinderen te geven.

Dit alles sterkt de NVKP in haar opvatting dat het nuttig is kritische vragen te stellen over de grootschalige vaccinatie van zeer jonge kinderen met steeds meer vaccins.