Nieuws item

NOVA maakt NVKP zwart

Zaterdagavond 25 augustus 2001 wijdde NOVA een reportage aan de vaccinatiekwestie en de NVKP. De NVKP was benaderd voor medewerking. De opzet zou zijn een interview met een woordvoerster van de NVKP, Irma Janssen, en daarnaast apart interview met Osterhaus, viroloog, beiden vooraf opgenomen. Geheel onbekend was dat een "bezorgde moeder" uitgebreid een zeer persoonlijke aanval mocht doen op de NVKP in de uitzending. Ze beschuldigde de NVKP met name van het geven van misleidende informatie, een ernstige beschuldiging.

 

Nova maakt NVKP zwart

 

Zaterdagavond 25 augustus 2001. wijdde NOVA een reportage aan de vaccinatiekwestie en de  NVKP. De NVKP was benaderd voor medewerking. De opzet zou zijn een interview met  een woordvoerster van de NVKP, Irma Janssen, en daarnaast apart interview met  Osterhaus, viroloog, beiden vooraf opgenomen. Geheel onbekend was dat een "bezorgde moeder" uitgebreid een zeer  persoonlijke aanval mocht doen op de NVKP in de uitzending. Ze beschuldigde de  NVKP met name van het geven van misleidende informatie, een ernstige  beschuldiging.

 

Noch de NVKP noch Irma Janssen is hiervan op de hoogte gesteld, zodat Irma  hierop ook niet kon reageren. Verder is er ook nog geknipt in haar interview op  een ongunstige wijze.

Achteraf lijkt het erop dat er vooraf sprake was van een opzet om de  vereniging zwart te maken, en men onder een valse voorstelling van zaken onze  medewerking wist te krijgen.D oor onze aanwezigheid lijkt het alsof het principe van wederhoor  wordt toegepast.

 

Het is nu ook duidelijk waarom NOVA geen belangstelling had voor het  verhaal van ouders van een door vaccinatie gehandicapt kind. Dat paste niet in  het vooropgezette beeld. Dat zijn meestal toch zeurverhalen, aldus NOVA.

 

Wij vinden dat NOVA de meest elementaire regels van journalistiek fatsoen  heeft geschonden.