Nieuws item

"Polio angst waart rond als een besmettelijke ziekte? "

Plotseling gonzen de media weer over Polio, mensen bellen verontrust op met de mededeling dat ze gehoord hebben dat er weer polio in Nederland heerst.

 

Plotseling gonzen de media weer over polio, mensen bellen verontrust op met de mededeling dat ze gehoord hebben dat er weer polio in Nederland heerst.

 

Wat zijn de feiten? 

  1. Er heerst geen polio in Nederland. De laatste uitbraak (68 gevallen) was in 1992.
  2. Waar komt een dergelijk bericht vandaan?   

Een GGD arts, Paul Mertens uit Rotterdam, wijdt een proefschrift aan het gevaar van nieuwe uitbraken van polio die volgens hem veroorzaakt zouden kunnen worden door niet-gevaccineerde groepen uit bepaalde religieuze groeperingen. Vervolgens vindt hij dat dan ook maar de poliovaccinatie verplicht moet worden gesteld, en kinderen niet naar school mogen zonder inentingsbriefje.

Dit is dus de hypothese en mening van één man wiens opinie gretig door veel media werd opgenomen met als kampioen De Spits die er een sappige voorpagina van maakte met de vette kop ´Polio tijdbom in ons land´.

Niemand kan de toekomst precies voorspellen maar er zijn nogal wat kanttekeningen te maken bij zijn mening en opstelling.

De laatste uitbraken, let wel geen epidemieën, waren in

 

  • 1971        39   gevallen
  • 1978        110 gevallen
  • 1992         68  gevallen

 

Niet bepaald de cijfers die wijzen op de honderden gevallen en tientallen doden, die Paul Mertens ons voorspelt.

Ook niet iedereen houdt er ernstige schade aan over, van de 110 gevallen uit 1978 is van 79 bekend wat de gevolgen waren na 2 jaar:

1 overlijden, 35 geen restverschijnselen, 19 lichte restverschijnselen,  21 matig/ernstige verschijnselen, d.w.z. enige moeite met dagelijkse handelingen, en 4 ernstige symptomen, dwz rolstoel of bedgebonden.

 

Elk geval dat te vermijden valt is uiteraard meegenomen, maar dat moeten we wel afzetten tegen de risico´s van het vaccin en de vraag of er geen betere methoden zijn.

Ook valt er weinig te bespeuren van de epidemieën om de 20 jaar.

Sinds ruim 20 jaar is er geen polio in de Westerse wereld, sinds 17 jaar niet meer in Nederland.

In de rest van de wereld zijn de polio gevallen hoofdzakelijk veroorzaakt door het levende orale poliovaccin. Het vaccinvirus kan terug virulent worden d.w.z. dat het de ziekte kan veroorzaken, ook bij contacten.

Bij de beoordeling van de voor- en nadelen van het vaccin is het makkelijk om de risico´s te vergeten. Het vaccin heeft veel problemen gekend zoals niet goed gedode virussen die polio veroorzaakten, verontreiniging met apenvirussen, vooral het beruchte kankerverwekkende SV 40 virus, en het mogelijke verband met het ontstaan van AIDS in Afrika door grootschalige proeven met een experimenteel levend poliovaccin, dat waarschijnlijk besmet was met het SIV apenvirus dat sterk verwant is aan het HIV virus.

Daarnaast heeft het poliovaccin net als elk vaccin bijwerkingen, die echter schuilgaan in de combinatie DKTP-HIB.

 

Dan het pleidooi van Mertens om dan maar de enting verplicht te stellen.

Dit zou neerkomen op medische dwangmedicatie m.b.v. de rechterlijke macht en de politie.

Een flagrante schending van een van de meest fundamentele menselijke vrijheden om te bepalen wat er in je lijf en dat van je kinderen wordt gespoten. Het opleggen van een bepaalde medische visie aan de hele bevolking met bijbehorende dwangbehandeling.

Dit hoort uiteraard niet thuis in een democratie maar in een totalitair systeem, en gelukkig is hiervoor geen meerderheid te vinden in de Nederlandse politiek.

In België leidt dit tot mensonwaardige en kindschadelijke maatregelen zoals tijdelijke ontzetting van de ouders uit hun ouderlijke macht en ophalen van het kind door de politie.

Wilt u dat in Nederland anno 2009?

 

Peter Guinee

 

Lid kennisteam NVKP

Verantwoordelijk voor poliodossier