Nieuws item

Reactie NVKP op verscherpt toezicht op Rijksvaccinatieprogramma

Half september 2001 hebben de consultatiebureaus van de Geneeskundige Hoofdinspectie en het Ministerie een nieuwe maatregel ontvangen inzake richtlijnen met betrekking tot vaccineren. Medewerkers van de consultatiebureaus mogen niet meer afwijken van de standaardschema's. Tevens is besloten dat de vaccins niet meer gratis verstrekt zullen worden aan ouders die een ander vaccinatieschema willen volgen dan het standaardschema.

Reactie NVKP op verscherpt toezicht op Rijksvaccinatieprogramma

 

Half september 2001 hebben de consultatiebureaus van de Geneeskundige Hoofdinspectie en het Ministerie een nieuwe maatregel ontvangen inzake richtlijnen met betrekking tot vaccineren. Medewerkers van de consultatiebureaus mogen niet meer afwijken van de standaardschema's. Tevens is besloten dat de vaccins niet meer gratis verstrekt zullen worden aan ouders die een ander vaccinatieschema willen volgen dan het standaardschema.

Van verschillende ouders, maar ook van medewerkers van consultatiebureaus hebben we vernomen dat zij het met deze maatregel oneens zijn. Alleen als er een dwingende medische reden voor is kan het consultatiebureau namelijk uitstel geven voor de vaccinatie en dus afwijken van het schema twee, drie en vier maanden. Ook de officiële contra-indicaties heeft men beperkt, dat wil zeggen dat men een verkoudheid of een temperatuursverhoging tot 38,5 C, of zelfs epilepsie geen reden vindt om de vaccinatie uit te stellen.

De NVKP vindt de aangekondigde maatregelen een verregaande beperking van de keuzevrijheid van ouders omtrent de medische behandeling van hun kind en een miskenning van de individuele verschillen en gevoeligheid van kinderen. Afwijkende standpunten binnen de jeugdgezondheidszorg worden niet meer getolereerd. Daarmee wordt - met alle beschikbare machtsmiddelen - getracht de discussie over bijwerkingen van vaccins te onderdrukken. In de nieuwe richtlijnen wordt gesteld dat het de plicht is van de jeugdgezondheidszorg de ouders van deugdelijke wetenschappelijke informatie te voorzien. Dat gebeurt ons inziens totaal niet, ouders moeten het immers stellen met het boekje "44 vragen" zonder enige bronvermelding. Bovendien worden in dit boekje de ernstige bijwerkingen totaal ontkend.

Ook wordt  "het alternatieve circuit" beschuldigd van het verstrekken van informatie uit een niet-wetenschappelijk verantwoord onderzoek. De NVKP is van mening dat het onderzoek, waarop de toepassing van vaccins is gebaseerd, veelal de toets der wetenschappelijkheid niet kan doorstaan. Herhaaldelijk hebben we erop gewezen dat de testen veelal te kort duurden en werden ook andere wetenschappelijke vergissingen begaan (zoals het toepassen van een ander vaccin als placebo bij de controlegroep). Bij navraag bleek bovendien een deel van de testen niet openbaar toegankelijk.

Er is wel degelijk door een aantal gedegen onderzoeken een verband aangetoond tussen klachten zoals astma, allergieën, suikerziekte en vaccinaties. Dat men deze onderzoeken niet (wil) lezen en prompt een ander onderzoek uit de hoed tovert dat het tegendeel bewijst, maakt deze hele discussie tot een treurig "welles - nietes"-toneel, waarin de ouders helemaal niet meer weten wat te kiezen. Ouders die wel op een bewuste wijze willen kiezen krijgen nu een soort "boete" opgelegd.

Terloops wordt er ook nog even uitgehaald naar de homeopathie: "er is geen enkele werkzaamheid aangetoond van homeopathische middelen ten aanzien van de ziektes waartegen wordt gevaccineerd".Deze stelling is niet juist.Een duidelijk voorbeeld hiervan is het volgende ten aanzien van het toepassen van het meningococcenvaccin bij een recente uitbraak van type C in West-Brabant. Een grootschalig onderzoek in Brazilië heeft tijdens een epidemie van meningococcen de profylactische werking van het gebruik van de meningococcennosode al bewezen (1), dit in tegenstelling tot het meningococcenvaccin waarvan de bijsluiter vermeldt: "Tot nu toe zijn geen gegevens beschikbaar over de geschiktheid van het vaccin om het uitbreken van een infectie onder controle te houden".

Het zal van u, als ouders, een nog meer een duidelijke keuze vragen omtrent vaccinatie. Veel onwetenden zullen door deze nieuwe maatregelen misschien dan toch maar overgaan tot vaccineren zonder dat zij daar voor de volle 100% achter kunnen staan. Vooralsnog is niet duidelijk te zeggen of deze maatregel door alle consultatiebureaus klakkeloos zal worden overgenomen. De NVKP hoopt hier op de langere termijn meer zicht te krijgen.

U hebt altijd de keuze de vaccinatie door uw huisarts te laten geven. U zou dan alleen niet in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de AWBZ-regeling. Naar alle waarschijnlijkheid zal het door de huisarts uitgeschreven recept wel door uw verzekeraar worden vergoed. Ook is het mogelijk een consultatiebureau te zoeken dat op een andere basis werkt (buiten de landelijke jeugdzorg). Inmiddels zijn er een aantal van dit soort consultatiebureaus in het land, u kunt adressen hiervan bij de NVKP verkrijgen.

Het is beslist zinnig om van u te laten horen op het consultatiebureau, via uw plaatselijke krant, via de politiek of anderszins. Deze maatregel staat immers haaks op het feit dat vaccinatie in Nederland niet verplicht is. En uw keuze voor uw weloverwogen manier van vaccineren wordt op deze manier wel zeer sterk bemoeilijkt. Wij zullen als vereniging ook nog bezien in hoeverre wij hierin acties kunnen en willen ondernemen. Houdt u ons in de tussentijd op de hoogte van uw bevindingen. Indien u het prettig vindt om persoonlijk advies te krijgen, kunt u telefonisch contact opnemen met ons landelijke informatienummer 0900-2020171.