Zitten er aluminiumverbindingen in een vaccin?

Zitten er aluminiumverbindingen in een vaccin?

Deze kleine hoeveelheden aluminiumverbindingen kunnen wel degelijk klachten veroorzaken. Het leidt tot specifieke ontstekingen op de injectieplaats. Dat is juist de reden waarom deze aluminiumzouten aan het vaccin toegevoegd zijn. Zonder deze toevoegingen zou het immuunsysteem onvoldoende reageren. Deze ontstekingen duren van een paar dagen tot soms enkele maanden.

Aluminiumzouten kunnen zich ophopen op de injectieplaats, waardoor een plaatselijke ontsteking in de spier (myofascitis) ontstaat met een verhoogde activiteit van o.a. de macrofagen. Deze macrofagen hebben als belangrijke functie het opruimen van beschadigde en afgestorven cellen. Deze ontsteking kan ernstig verlopen van spierzwakte en ernstige vermoeidheid tot necrose (afsterven). Dit is een erkende bijwerking van vaccins (Macrophagic myofasciitis, MMF). Aluminium kan zich ook ophopen op andere plekken, zoals in de hersenen.

Ja, in veel vaccins zitten aluminiumverbindingen. Deze kleine hoeveelheden zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Aluminiumverbindingen zijn hulpstoffen die ervoor zorgen dat het lichaam antistoffen gaat aanmaken.