Waarom is er een HPV-vaccinatie voor jongens?

Waarom is er een HPV-vaccinatie voor jongens?

De Gezondheidsraad heeft in juni 2019 een positief advies voor jongens uitgebracht.
Vanaf begin 2022 krijgen ook jongens dit vaccin aangeboden en is de leeftijd verlaagd naar het jaar waarin het kind 10 jaar wordt. Oudere jongens krijgen ook een uitnodiging om alsnog de HPV-vaccinatie in te halen.
Het RIVM meldt; “HPV kan 6 soorten kanker veroorzaken. Het gaat daarbij om kanker in de mond- en keelholte, bij de anus, penis, schaamlippen, vagina en de baarmoederhals.”…

Er is echter nog geen onderzoek dat de effectiviteit en veiligheid kan aantonen, alleen aannames. Dus daarom is het af te raden om dit omstreden vaccin ook aan jongens te geven om zeer zeldzame vormen van kanker te voorkomen.

Lees eerst de bijsluiter en bekijk deze minidocu van earth-matter met objectieve informatie over het HPV-vaccin

De Gezondheidsraad (Gr) adviseert de minister over vaccinaties. In 2008 heeft de Gr de minister geadviseerd te vaccineren tegen HPV en sinds 2009 worden meisjes gevaccineerd tegen HPV type 16 en 18. Indertijd heeft de Gr wel stil gestaan bij een HPV-vaccinatie voor jongens. Ze hebben dit bekeken zowel vanuit het perspectief van mogelijk betere bescherming van meisjes, als van bescherming van jongens tegen ziekten die voor hen relevant zijn. Maar de Gr oordeelde dat er te weinig wetenschappelijke inzichten over HPV-gerelateerde ziekte bij jongens beschikbaar waren om een goed advies te kunnen doen. In 2019 heeft de GR positief geadviseerd en de staatssecretaris Blokhuis neemt dit advies over.