Nieuws item

Dagblad Trouw Kinkhoestvaccin / Morrende minister smijt miljoenen weg

In de Tweede Kamer zei de bewindsman gisteren dat zijn besluit om het vaccin voor een periode van twee jaar elders te halen, slechts is genomen omdat hij de maatschappelijke onrust over mogelijke bijwerkingen van het huidige kinkhoestvaccin wil beteugelen. ,,Ik zou voor dat geld wel andere nuttige bestemmingen weten.''

http://www.trouw.nl/zorgengezondheid/artikelen/1094015706620.html

 

Kinkhoestvaccin / Morrende minister smijt miljoenen weg

van onze verslaggevers

2004-09-01

AMSTERDAM - Minister Hoogervorst (volkgezondheid) vindt dat hij miljoenen euro's 'over de balk smijt' door in het buitenland een nieuw kinkhoestvaccin te kopen.

 

In de Tweede Kamer zei de bewindsman gisteren dat zijn besluit om het vaccin voor een periode van twee jaar elders te halen, slechts is genomen omdat hij de maatschappelijke onrust over mogelijke bijwerkingen van het huidige kinkhoestvaccin wil beteugelen. ,,Ik zou voor dat geld wel andere nuttige bestemmingen weten.''

Hoogervorst was door de PvdA naar de Kamer geroepen, na berichten in Trouw dat de aankoop van het kinkhoestvaccin 33 miljoen euro gaat kosten. Dat blijkt uit een recente berekening van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI), dat in opdracht van het ministerie vaccins produceert.

Trouw kreeg de berekening in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Hoo gervorst zei gisteren dat de extra kosten niet hoger zullen zijn dan 'iets meer dan' 20 miljoen. In de NVI-berekening worden de extra kosten geraamd op 18 miljoen per jaar. Na aftrek van een geraamd kostenvoordeel door iets minder bijwerkingen (3 miljoen per jaar), blijft volgens deze berekening een kostenpost staan van 33 miljoen over twee jaar.

Pas in 2007 heeft het NVI een eigen verbeterd kinkhoestvaccin ontwikkeld. Hoogervorst zag zich gedwongen het nieuwe vaccin elders aan te kopen, na een advies van de Gezondheidsraad waarin op basis van buitenlandse studies werd geconcludeerd dat het 'oude' kinkhoestvaccin meer dan 8000 bijwerkingen per jaar zou geven. Dat aantal werd overigens eind vorige week iets bijgesteld tot 5500 bijwerkingen. Daarbij gaat het vooral om langdurig huilen van baby's, een neveneffect dat in het algemeen niet als ernstig wordt ervaren. De Gezondheidsraad heeft, toen het advies openbaar werd gemaakt, 'onnodige twijfel gezaaid over het huidige vaccin', aldus Hoogervorst.

Het NVI en de Gezondheidsraad hebben een hooglopend conflict over het advies. Volgens het NVI heeft de raad Hoogervorst en de Tweede Kamer niet 'naar de laatste stand van de wetenschap' ingelicht. Het NVI zwijgt inmiddels over de zaak, na een fikse interne ruzie met het ministerie over de publicatie in Trouw. Maar gisteren maakte de bewindsman duidelijk dat hij het inhoudelijk eens is met de kritiek van het instituut. Hij nam daarmee afstand van het advies van de Gezondheidsraad.

Hoogervorst: ,,Ik ga door met mijn pogingen een nieuw vaccin te laten invoeren, maar niet om medisch-inhoudelijke redenen. Het is een zeer dure maatregel, want hij dient om 5500 huilbuien per jaar te voorkomen. Die traantjes worden dus heel erg duur betaald.'' Hij verweet de kamerleden dat zij destijds elke discussie over de bezwaren tegen de aankoop van het vaccin in het buitenland uit de weg zijn gegaan.

,,Wij hebben een vreselijke discussie met elkaar gevoerd. Het zou goed zijn als de Kamer daar ook blijk van zou geven. Ik moest van de Kamer dat geld maar gewoon uitgeven. Men vond dat geen enkel probleem.''