Nieuws item

Vaccinatie heeft niets te maken met allergieën

Vaccinatie heeft niets te maken met allergieën.Aldus de krantenkoppen op 12 juni 2004. Alle media namen vrijwel klakkeloos de strekking van een persbericht over dat was verstuurd naar aanleiding van. een onderzoek door zes Nederlandse onderzoekers.

 

Vaccinatie heeft niets te maken met allergieën Aldus de krantenkoppen op 12 juni 2004. Alle media namen vrijwel klakkeloos de strekking van een persbericht over dat was verstuurd naar aanleiding van. een onderzoek door zes Nederlandse onderzoekers.1

 

 

Alleen het Journaal was zo zorgvuldig om toch even de NVKP te bellen om een reactie, die overigens moeilijk te geven was aangezien het onderzoek nog niet was gepubliceerd. Dus geen verband tussen allergieën en vaccinaties? Kunnen we gewoon doorgaan met op zeer jonge leeftijd sterke allergenen vrijwel direct in het bloed te spuiten zonder dat kinderen allergieën ontwikkelen?

 

 

Laten we het onderzoek maar eens nader bekijken, iets wat een journalist, en trouwens bijna niemand later nog doet. Het is bijzonder moeilijk om via het onderzoeken van bevolkingsgroepen het verband tussen een medische behandeling (vaccinatie) en gevolgen voor de gezondheid (allergieën), aan te tonen.

 

 

De onderzoekers deden zelf geen onderzoek, maar een literatuur onderzoek, pikten de onderzoeken op dit gebied eruit en gingen ze vervolgens beoordelen op kwaliteit. Om met het positieve te beginnen, dat hebben ze grondig gedaan, ze spoorden bijna alle onderzoeken op die ik citeerde in mijn artikel Vaccinaties veroorzaken allergieën, kinderziektes verhinderen allergieën2 en bekeken deze en veel andere vooral op onderzoekstechnische aspecten. Literatuuronderzoek is de goedkoopste en snelste manier om onderzoek te doen, maar ook wel erg gemakkelijk om het werk van anderen op de snijtafel te leggen. Hun conclusie is dat er geen epidemiologisch verband is tussen kinderziektes en allergische ziektes. Ze bespreken een aantal onderzoeken die het verband wel aantonen n onderzoeken die het verband niet vinden. Hun conclusie is vooral gebaseerd op het gegeven dat op alle onderzoeken wel wat aan te merken valt qua onderzoektechniek. Ze vergeten echter te melden dat dit evenzeer

betrekking heeft op de ontkennende onderzoeken.

 

 

Op grond van hun onderzoek zou ik een andere conclusie trekken: er is geen goed onderzoek gedaan om het verband tussen vaccinaties en allergieën te bevestigen noch te ontkennen. Het is de hoogste tijd dat er goed wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld. dubbelblind placebo gecontroleerd) wordt verricht naar de gevolgen van een zo algemeen toegepaste medische behandeling. De onderzoekers Het is bekend dat de maatschappelijk positie en economische bindingen van invloed zijn op een onderzoek en zeker op de conclusies.

 

 

Het is goed eerst eens te kijken wie de onderzoekers zijn, onder hen treffen we direct twee bekenden: Dr. H.C. Rumke, vroeger kinderarts bij het RIVM, onder andere. belast met het evalueren van de gemelde bijwerkingen, nu directeur klinisch onderzoek bij Vaxinostics, vaccinatiecentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vaxinostics doet veldonderzoek voor grote vaccinproducenten zoals Wyeth, GSK en Aventis. Collega onderzoeker R. de Groot is ook al geen onbekende, hoogleraar kindergeneeskunde aan dezelfde universiteit, maar ook algemeen directeur van Vaxinostics en lid van de medische adviesraad van Wyeth. Ook nog lid van de Commissie Herziening en Uitbreiding Rijksvaccinatieprogramma. 3 H.J. Nijens behoort ook zeker tot de bekenden, eveneens hoogleraar kindergeneeskunde aan de Erasmus Universiteit en lid van de Commissie Infectie en Immuniteit van de Gezondheidsraad.

 

 

Het standpunt van de onderzoekers

Dat de onderzoekers over vaccinaties een duidelijk vooringenomen standpunt hebben wordt zeer duidelijk aan het einde van hun artikel: De preventie van infectieziektes door vaccinatie is een van de grootste verworvenheden van de medische wetenschap en publieke gezondheidszorg.1 Daarna benadrukken ze nog eens het belang van het opvoeden van ouders en het gevaar van al die volgens hen misleidende websites. Gezien hun functies geen verrassende uitspraken, maar gevaarlijk voor hun objectiviteit.

 

 

Kritiek op onderzoek opzet

Het gaat te ver om allerlei onderzoekstechnische zaken te bespreken. Een van de grootste problemen is dat er bijna nooit met een echte placebo-groep (volledig ongevaccineerden) wordt onderzocht. Die zijn praktisch uitgeroeid door het beleid en kunnen met moeite worden opgespoord en vormen dan een relatief kleine groep in het onderzoek waardoor het enige onderzoek dat zo'n groep had 4, en die inderdaad nauwelijks allergieën vertoonde, statistisch onbetrouwbaar wordt. Verder acht men het niet ethisch verantwoord om de placebo-groep vaccinatie te onthouden en daarmee neemt de onderzoeker per definitie het standpunt in dat vaccinaties onmisbaar zijn.

 

 

Praktisch betekent dit dat de placebo-groep een vaccin minder krijgt. Door die vaccinaties kunnen ook al allergieën worden uitgelokt en een extra vaccin maakt dan wellicht niet veel meer uit. Een ander moeilijk punt is dat onderzoekers allerlei storende factoren uit een onderzoek moeten elimineren, daarbij is een zekere willekeur niet te vermijden. Zo werd in het enige gevonden dubbelblind onderzoek (onderzoekers en onderzochten weten niet vooraf wie welk vaccin kreeg) kinderen met een met allergieën belaste familiegeschiedenis uit het onderzoek gegooid, terwijl juist vaccinaties een aanleg kunnen activeren. Onderzoek naar bijwerkingen van vaccins ook slecht Ironisch genoeg is alle kritiek op deze onderzoeken ook van toepassing op al het onderzoek naar bijwerkingen van vaccins. Het zou de onderzoekers sieren ook hiernaar eens een literatuuronderzoek in te stellen en deze even kritisch te beoordelen. Naar ik weet uit contacten met onderzoekers is het bijzonder moeilijk om onderzoek te doen naar de eventuele negatieve kanten van vaccineren. Je krijgt er geen

geld voor en het kan je carrière schaden.

 

 

Vergeten onderzoek

Een belangrijke vorm van allergie, anafylaxie, een ernstige acute reactie die de vorm van een levensbedreigende shock kan aannemen, is toch wel voldoende aangetoond. Het Institute of Medicine onderzocht in opdracht van het Amerikaanse Congres het onderzoek naar de bijwerkingen van vaccins. Hun conclusies: Het bewijs maakt het aannemelijk dat er een verband is tussen het Mazelenvaccin en anafylaxis, Het bewijs bevestigd een oorzakelijk verband tussen het Difterie en Tetanusvaccin en anafylaxis.5 Ouders worden in het ongewisse gelaten Hoewel ik lof heb voor de grondigheid van dit onderzoek, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het is opgezet om ouders en media gerust te stellen. Er wordt toegegeven dat er een zeer sterke toename is van allergische aandoeningen, vervolgens wordt het verband met vaccinatie ontkend, maar een verklaring voor de sterke toename geeft de wetenschap ook niet. Er is een grote afstand tussen dit soort onderzoek en de praktijk van alledag waarmee ouders te maken hebben.

 

 

Waarnemingen van ouders worden met argwaan bekeken. Toch zijn het meestal de ouders die de gezondheid van hun kinderen het beste waarnemen, niet vastgeketend aan medische heilige huisjes en maatschappelijke belangen. Het wordt tijd dat de onderzoekers eens meer naar ouders gaan luisteren

in plaats van hen als door internet misleide afgedwaalde schapen te kwalificeren

 

 

Literatuurlijst

<typolist type="1">

S. Koppen, R. de Groot, H.J. Nijens, N. Nagelkerke, W. van Eden, H.C. Rumke, No epidemiological evidence for infant vaccinations to cause allergic disease, Vaccine Vol. 22, 3 September 2004, pages 3375- 3385. Samenvatting zie www.sciencedirect.comPeter Guinee, Vaccinaties veroorzaken allergien, kinderziektes verhinderen allergien, t Prikje maart 1999 Peter Guinee, Parlementaire enquete naar belangenverstrengeling bij vaccinatiebeleid, t prikje december 2002 Nilsson zie literatuurlijst van het onderzoek nr. 46 Institute of Medicine, Adverse events associated with childhood vaccins, National Academy Press, Washington

</typolist>