Gele koorts

Ziekten en Vaccins

Gele koorts

Inleiding

Gele koorts is een infectieziekte veroorzaakt door het gele koortsvirus, dat door muggen wordt verspreid. De ziekte dankt zijn naam aan het feit, dat bij ongunstig verloop door een verstoorde leverwerking ernstige geelzucht optreedt.

Er zijn twee vormen:

  1. De endemische vorm die voorkomt in de jungle en wordt aangetroffen in muggen en apen. Mensen worden zelden door deze vorm geïnfecteerd.
  2. De epidemische urbane vorm die voorkomt in de stad en waarbij de overdracht plaatsvindt van muggen naar de mens. Dit is de vorm van overdracht die de meeste menselijke ziektegevallen veroorzaakt in de vorm van epidemieën. Alleen de vrouwelijke muggen steken, de mannelijke voeden zich met het sap van planten. De stekende vrouwelijke muggen vliegen bij voorkeur in de vroege ochtenduren en na zonsondergang rond.

Overdracht van gele koorts van mens op mens is nog nooit aangetoond. Theoretisch bestaat echter wel de mogelijkheid dat gele koorts via een besmette bloedtransfusie overdraagbaar is.

De reden dat in het Midden-Oosten en Azië geen gele koorts voorkomt ondanks het feit dat de hiervoor benodigde muggen (A. aegypti) op grote schaal voorkomen, is niet bekend.

Vaccin
Het gele koortsvaccin bevat een levend verzwakt gele koortsvirus. Er zijn twee merken in gebruik te weten Arilvax en Stamaril. In het volledige dossier vindt u de inhoudsstoffen van beide vaccins in schema.

Lees hier het hele dossier.


Bijsluiter Gele koorts gebruiker

Bijsluiter Stamaril (Gele koorts) gebruiker