Hib

Ziekten en Vaccins

Hib

Inleiding

Hib staat voor Haemophilus Influenzae type B. De toevoeging Influenzae heeft overigens niets te maken met griep die we ook wel influenza noemen. Type B is een subsoort van de Haemophilus influenzae. Hib is een bacterie die veelvuldig voorkomt in onze luchtwegen zonder ziekte te veroorzaken. Pas als de weerstand daalt krijgen deze bacteriën de kans om ziekten te veroorzaken. De bacterie kan, bij een slecht werkend afweersysteem, de oorzaak zijn van of aanleiding geven tot een middenoorontsteking, een sinusitis, bronchitis, of longontsteking. In het ergste geval kan er zich een meningitis (hersenvliesontsteking) ontwikkelen, voornamelijk bij kleine kinderen.
In 1993 is de vaccinatie tegen Hib in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Het is gekoppeld aan het DKTP vaccin en sinds 2011 is daar het hepatitis B vaccin nog aan toegevoegd. Volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen alle baby’s op de leeftijd van 2, 3, 4, en 11 maanden de DKTP/Hib/Hep.B vaccinatie naast tegelijkertijd het pneumokokkenvaccin.
Door de vaccinatie vindt er een verschuiving plaats. Andere bacteriën van dezelfde stam (serotype) nemen de plaats in van de, door de vaccinatie weggevangen, Hib bacterie. Sinds de invoering van de vaccinatie heeft er een toename plaats gevonden van het aantal hersenvliesontstekingen door meningokokken B, waar geen vaccinatie voor bestaat. In het algemeen verloopt een besmetting daarmee veel ernstiger dan met de Haemophilus Influenzae B bacterie.
Voor informatie over andere vaccinaties ter voorkoming van meningitis zie onder Meningokokken ACWY en Pneumokokken.

Lees hier het hele dossier.
 Bijsluiter DKTP-Hib-HepB

Bijsluiter Vaxelis (DKTPHib-HepB)


Artikel over het effect van het Hib vaccin bij ouderen: Hib, toename bij ouderen