Hepatitis B

Ziekten en Vaccins

Hepatitis B

Inleiding

Hepatitis B is een ziekte die de lever aantast. De ziekte wordt doorgegeven door het bloed en door andere lichaamssappen. Meestal geneest de ziekte vanzelf. De ziekte maakt sinds 2003 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma en kinderen van ouders uit landen waar de ziekte veel voorkomt worden er doorgaans tegen gevaccineerd. Per 1 augustus 2011 wordt het hepatitis B vaccin aan het DaKTP-Hib vaccin toegevoegd.

De Gezondheidsraad adviseerde minister Klink het hepatitis B vaccin standaard op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Reden voor deze aanbeveling is het stagneren van de daling van besmettingen met het hepatitis B virus op basis van het vaccineren van risicogroepen (o.a. drugsgebruikers, mensen met veel wisselende seksuele contacten en besmette zwangere vrouwen). Een kwart van de nieuwe besmettingen zou niet binnen een risicogroep vallen. De reden hiervoor is onbekend. In het adviesstuk van de Gezondheidsraad van maart 2009 wordt vermeld dat onduidelijk is hoe lang het vaccin bescherming geeft wanneer het op jonge leeftijd gegeven wordt. Misschien betekent dit dat tegen de tijd dat uw kind seksueel actief wordt, het vaccin niet meer beschermt?

Vaccinatie

Het vaccin maakt sinds maart 2003 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) en wordt op het consultatiebureau gegeven op de leeftijd van 2, 4 en 11 maanden. Het vaccin werd alleen aan die baby’s gegeven van wie de ouders uit een land of gebied komen waar hepatitis hoog endemisch is. Met ingang van 1 augustus 2011 wordt het hepatitis B vaccin aan het DaKTP-Hib vaccin toegevoegd voor alle baby’s.

Op grond van de prevalentie van dragerschap van HBV onderscheidt de Wereldgezondheidsorganisatie drie klassen van landen en regio’s. Nederland behoort tot de zogeheten laag endemische landen, waarin de prevalentie van dragerschap minder dan twee procent bedraagt. In het grootste deel van de wereld is hepatitis B echter middel endemisch (prevalentie twee tot acht procent), of hoog endemisch (prevalentie acht procent of meer).

Lees hier het hele dossier
Bijsluiter DKTP-Hib-HepB

Bijsluiter Vaxelis (DKTPHib-HepB)