Griep

Ziekten en Vaccins

Griep

Inleiding

Griep is een virus dat in vele varianten voorkomt. Er zijn meer dan 200 stammen van meer dan 20 verschillende virussoorten gevonden die allemaal griepachtige verschijnselen kunnen geven. Griep is dus een door griepvirussen veroorzaakte, veel voorkomende, acute, zelden ernstig verlopende infectieziekte.

De klassieke vorm van griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Er zijn echter veel virussen die een soortgelijk griepachtig beeld kunnen veroorzaken. De vaccinatie tegen griep is gemaakt van gedode cellen van de werkelijke Influenza virustypen.

Het weerstaan van virussen in het lichaam kan alleen plaatsvinden door de eigen immuunreactie. Aangezien het griepvirus snel van structuur kan veranderen is het zoeken naar virusspecifieke geneesmiddelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

In Nederland krijgen sommige ‘risicogroepen’ elke winter een vaccinatie tegen griep. Dit is volgens de NVKP een onnodige, overbodige vaccinatie waarvan de effectiviteit vooralsnog niet bewezen is. (Zie ook de uitzending: De overbodige griepprik, Zembla 20 november 2010. Bekijk hier de uitzending.)
Het op een natuurlijke wijze doormaken van de griep is voor de meeste mensen niet risicovol. Een natuurlijk doorgemaakte ziekte versterkt het immuunsysteem.

Lees hier het hele dossier.Actueel

Van de griepprik is niet bewezen wat het effect ervan is. Reden genoeg om ermee te stoppen, stelt huisarts Hans van der Linde.
Opinie in Trouw (03-08-2017)

Citaat: “Vaccinatie zonder bewezen nut voldoet niet aan basale voorwaarden van primaire preventie en vormt een risico voor de volksgezondheid.”

Citaat: “Concluderend moeten we griepvaccinaties afschaffen. Dat mede op grond van een rapport van de Gezondheidsraad uit 2013 dat glasheldere criteria geeft voor opname van vaccinaties in een publiek programma. De griepinentingen voldoen daar van geen kant aan. Met name niet aan de vereiste effectiviteit en doelmatigheid van vaccinaties. Op grond van dat rapport kan de griepprik afgeschaft worden.”
https://www.trouw.nl/opinie/waarom-we-moeten-stoppen-met-de-griepprik~abfb9e5b/


Griepvaccinatie als vakantiegeld (Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 25-05-2017)
https://www.ntvg.nl/artikelen/griepvaccinatie-als-vakantiegeld/volledig