Tetanus

Ziekten en Vaccins

Tetanus

Inleiding
Tetanus is een ziekte die voornamelijk voorkomt als iemand een diepe of ernstige verwonding oploopt die vervolgens slecht schoongemaakt wordt. Het is dus geen besmettelijke ziekte tussen mensen zoals alle andere ziektes waartegen gevaccineerd wordt. Het tetanusvaccin is opgenomen in de combinatie spuiten DKTP/HIB en DTP die geven worden op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden en 4 jaar in de DKTP en van 9 jaar in de DTP. Daarnaast worden losse tetanusvaccins onder bepaalde voorwaarden bij verwondingen gegeven. Verder wordt het tetanustoxoid gebruikt in andere vaccins, zoals bij Neisvac, het meningococcen C vaccin, om het poysaccharide van de meningococ aan te koppelen.

Tetanus voorkomen

Het belangrijkste om tetanus te voorkomen is een goede wondbehandeling: goed schoonmaken met liefst een fysiologische zoutoplossing (NaCl 0,9%), goed spoelen met veel water, eventueel een diepe wond stimuleren tot bloeden door druk. Ontsmetten met een fysiologische zoutoplossing, ontsmettingsmiddel of Hypericum-/Calendulatinctuur, dood weefsel verwijderen (eventueel chirurgisch onder locale verdoving) en de wond niet sluiten voordat de genezing vanuit het wondbed is begonnen. Zeker nooit hechten als de wond geïnfecteerd of niet goed schoon is.

De allerbeste tetanuspreventie is een goede wondverzorging. Dr. Suzanne Humphries verlost je in 11 minuten van alle angst voor tetanus: Zie YouTubefilmpje…

Daarmee is ook duidelijk waarom tetanus in ontwikkelingslanden extreem veel meer voorkomt. Naveltetanus bijvoorbeeld, veroorzaakt door roestige scharen of zelfs het om spirituele redenen insmeren van de wond met geitenmest, is daar de meest voorkomende oorzaak van babysterfte.

Lees hier het hele dossier.
Bijsluiter DKTP-Hib-HepB

Bijsluiter Infanrix hexa (DKTPHib-HepB) professional

Bijsluiter Infanrix hexa (DKTP-Hib-HepB) gebruiker

Kinderen geboren vanaf 01-12-2018 zullen Vaxelis (DKTP-Hib-HepB) aangeboden krijgen.
Productinformatie Vaxelis