Bewuste keuze maken

Bewuste keuze maken

Wij hebben drie kinderen , waarvan de jongste niet gevaccineerd is. Met de oudste het gewone schema gevolgd (het eerste jaar) en nooit bij stil gestaan of vaccinaties nodig/zinvol zijn, tot ik een moeder tegenkwam op het consultatie bureau die haar kind niet liet vaccineren. Op dat moment was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en heb ik haar gevraagd waarom ze niet vaccineerde. Zij vertelde dat ze deels vaccineerde en op latere leeftijd. Dat klonk voor mij goed en via haar ben ik bij de vereniging kritisch prikken terecht gekomen en ben ik mij meer in de vaccinaties gaan verdiepen. Bij de geboorte van de tweede stond voor mij al vast dat ik in ieder geval het eerste jaar niet zou gaan vaccineren. Na het eerste jaar waren mijn man en ik het eens dat we misschien maar wel voor de enge ziekten moesten gaan vaccineren en hebben we besloten om alleen DTP te gaan doen. Consultatiebureau en huisarts deden niet moeilijk en begrepen onze keuze. Ondertussen was ik zwanger van onze jongste en het hele vaccinatieverhaal ging mij steeds meer tegen staan. De keus om het eerste jaar niet te vaccineren was snel gemaakt. Vervolgens was ik er zelf ook wel over uit dat ik helemaal niet meer wilde vaccineren. Mijn man had nog wat twijfels, maar door steeds meer te lezen en naar een aantal NVKP bijeenkomsten te zijn geweest was hij ook om.

In onze omgeving is niemand bekend met niet-vaccineren en zijn wij mensen met vreemde ideeën. Aangezien wij allebei wel vaker tegen de stroom in gaan hebben we hier geen moeite mee. Toen ik net de beslissing had genomen vond ik het wel lastig dat ik geen ouders kende in eenzelfde situatie. Via de NVKP waren het vrijwel allemaal behandelaars met veel kennis op alternatief gebied, maar ik miste andere (gewone) ouders om ervaringen te delen en je gesteund te voelen.

Bij de oudste twee heb ik in eerste instantie niets gemerkt van bijwerkingen van de vaccinaties. Nu ik terug kijk zie ik wel veranderingen in gedrag bij de tweede en bij de oudste veranderingen in slaappatroon. We hebben uiteraard de vaccinaties ontstoord, omdat de oudste autisme kenmerken heeft en de tweede epilepsie heeft ontwikkeld. Helaas is het ontstoren van de vaccinaties niet de oplossing van de problemen, maar wel een stukje van de puzzel denk ik.

Onze jongste is kerngezond. Alles gaat vanzelfsprekend en ze is zelden ziek. In vergelijking met klasgenootjes is ze veel en veel gezonder/fitter.

Ik had zo graag de informatie over vaccinaties en de keuzes die er zijn gehad toen ik zwanger was van de oudste. Ik heb destijds helaas nooit een bewuste keuze gemaakt. Bij de jongste hebben we een hele bewuste keuze gemaakt en ik ben nog steeds heel blij en dankbaar dat ik met een moeder in contact kwam die mij van informatie voorzag.

Dit is in het kort ons verhaal. Ik hoop dat er door het delen van verhalen en informatie steeds meer mensen een bewuste keuze kunnen en durven maken.

Met vriendelijke groet,

Jildau Kiestra

Meer ervaringen: