Lotte (19) kreeg epilepsie en geheugenverlies na HPV-vaccinatie: ‘Dit accepteren was lange tijd moeilijk’

Lotte (19) kreeg epilepsie en geheugenverlies na HPV-vaccinatie: ‘Dit accepteren was lange tijd moeilijk’

Artikel AD (20-09-2021)

Lotte van Holstein (19) was een fitte meid, totdat ze werd ingeënt met de HPV-vaccinatie. Vier jaar later kan ze nog niet zonder een infuuskuur met eiwitten. “Die acceptatie was moeilijk.”

In september 2017 krijgt Lotte de HPV-vaccinatie, die bedoeld is om jonge meiden te beschermen tegen onder meer baarmoederhalskanker. Eén dag later staat het leven van de tiener compleet op zijn kop. Vader Peter blikt terug: “Lotte was totaal veranderd. Sindsdien heeft ze last van epileptische aanvallen.” 

Artsen weten maandenlang niet wat er aan de hand is, totdat na een half jaar wordt vastgesteld dat ze een hersenontsteking en epilepsie heeft. “Er is nooit een officiële verklaring geweest, nooit officieel vastgesteld dat het door de inenting komt. Maar eigenlijk kan het niet anders. Kort na die prik is alles veranderd. Een arts vertelde dat het 99,9 procent zeker door de HPV-vaccinatie komt.”

Na die prik houdt Lotte lange schooldagen niet meer vol, is ze snel uitgeput en heeft ze last van geheugenverlies. Ook zonlicht kan ze minder verdragen. Hoewel ze anders wil, verslijt ze urenlang op de bank of in bed. “Mijn kortetermijngeheugen is nog steeds niet goed”, vertelt de Bodegraafse zelf.Bovenkant formulier

“Of als ik ergens enthousiast over ben, dan kan ik dat verhaal meerdere keren vertellen zonder dat ik het zelf doorheb. Gelukkig gaat het wel beter met mij. In het begin moest ik iedere keer vier dagen achter elkaar aan het infuus. Inmiddels moet ik één keer in de drie weken, drie uur aan die medicatie. Dat is natuurlijk veel winst.”

Tijdens dat infuus krijgt Lotte urenlang achter elkaar eiwitten toegediend, met hevige hoofdpijn als gevolg. Maar ze kan niet zonder. “Ik ben super trots op Lotte, want ze werkt en volgt een opleiding”, vertelt Peter. “Ik merk wel dat ze na drie, vier weken heel moe is en een nieuwe ‘reset’ nodig heeft. Dat laat wel zien dat echt nog niet zonder de kuur kan.”

Er is nooit een officiële verklaring geweest, nooit officieel vastge­steld dat het door de inenting komt. Lotte denkt dat ze nooit meer van deze medicatie afkomt. “Dat is iets waar ik wel mee bezig ben. Ik sta er inmiddels wel zo in, dat ik denk: ik heb het heel mijn leven nodig. Dan kan het alleen maar meevallen. Mijn hoop is een beetje dat het ooit omgezet kan worden in pillen.”

Inmiddels speelt het thema vaccineren meer dan ooit. Peter en Lotte zijn niet tegen inentingen, maar willen wel dat er eerlijke verhalen worden verteld. “Het kán misgaan. Op de coronavaccinatie gaan we even niet in. Met ons verhaal in de krant twee jaar geleden, wilden we andere mensen waarschuwen dat er pechvogels tussen zitten.”

Er kwamen na de publicatie veel berichten op vader en dochter af. “Mensen die dezelfde symptomen hadden als ik, zochten contact. Ik kreeg ook veel berichten op sociale media van mensen met dezelfde problemen of ziekte. Daardoor heb ik veel verschillende verhalen gehoord.”

De immuunziekte van Lotte is zeldzaam. Toen ze vier jaar geleden bij het ziekenhuis terecht kwam, waren er maar vijfendertig geregistreerde personen met deze ziekte. Hoewel Lotte dus denkt nooit meer helemaal ‘de ouwe’ te worden, gaat het steeds beter met haar.

“Het gaat goed. Ik ben een nieuwe opleiding gestart, verzorgende individuele gezondheidszorg en maatschappelijk zorg in Alphen. En ik werk bij de Xenos, dus ik pak wel gewoon dingen op.”

Haar volgende stap is om lekker te gaan sporten. “Ik zou het leuk vinden om naar de sportschool te gaan. Dat hoop ik binnenkort te gaan doen. Dat dat soort dingen niet zo gemakkelijk kunnen, is lastig. Die acceptatie was lange tijd moeilijk voor mij. Het klinkt gek, maar het is nu een deel van mijn leven geworden. De kuren, de vermoeidheid die ik nog steeds niet helemaal kwijt ben: het hoort er nu bij.”

“Ik ben steeds sterker in mijn schoenen gaan staan. Ik probeer zo goed mogelijk naar mijn lichaam te luisteren. Een keer is een kuur afgeslagen, en dacht ik: shit, nu ga ik weer achteruit. Maar ook dan maken we er gewoon weer het beste van.”

Peter sluit zich daarbij aan. “Ze probeert het positieve in het leven te zien. We hebben ups en downs. De vraag is nog steeds: komt ze ooit van haar kuren af? De toekomst is onduidelijk en artsen weten niet waar het gaat eindigen. Ik ben trots op hoe Lotte met die situatie om gaat. Ze heeft met een prikkelverwerking te maken, dus even stappen met vriendinnen is soms ook moeilijk. Lampen, flitsen… Dat komt nu allemaal even wat anders binnen bij haar.”

Lotte: “Als ik moe ben, weet ik: ik moet het niet doen. Uiteindelijk geeft mijn lichaam aan wat kan en niet. En daar heb ik mee leren leven.”

Bron, AD: https://www.ad.nl/gezond/lotte-19-kreeg-epilepsie-en-geheugenverlies-na-hpv-vaccinatie-dit-accepteren-was-lange-tijd-moeilijk~ac061887/


Tragisch nieuws over Lotte  (mei 2023)

Lotte (21) sterft …
…Lotte leed aan een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. "Ze is toen direct naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebracht, waar ze ook al werd behandeld voor haar auto-immuunziekte."
In principe was de kanker goed te behandelen, zegt Peter. Maar dat bleek niet zo te zijn in combinatie met die auto-immuunziekte. "De arts zei heel treffend: dit alles is goed te behandelen, maar niet in één lichaam." …

Lees het hele artikel via onderstaande bron, is de vermoedelijke/mogelijke link met het HPV-vaccin in het recentere stuk bewust weggelaten?


Bron, Omroep Rijnmond: Lotte (21) sterft vlak voor kampioenschap Feyenoord: 'Pap, je moet het wel vieren'


Aanvullende bronnen:

* 14-Jarige zoon doodmoe na de HPV vaccinatie
* Diabetes na HPV injecties
* De HPV-vaccinatie heeft mijn leven verwoest, tot een hel gemaakt.
* Veel klachten na HPV vaccinaties. – koffietijd
* Minidocu HPV vaccinaties: kans op winst door gezondheid
 

Meer ervaringen: