Ervaringen met vaccinaties

Ervaringen met vaccinaties

Graag wil ik anoniem onze ervaringen met vaccinaties doorgeven, in de hoop andere ouders daarmee een hart onder de riem te steken wanneer zij andere keuzes maken.

Mijn zoon is geboren na een ongecompliceerde zwangerschap en een normale bevalling. Hij heeft afgezien van wat eczeem geen noemenswaardige gezondheidsproblemen gehad in de eerste jaren. Ik zag snel een verband met koemelk (na de eerste papflessen die aangeraden werden) en heb daarom lang borstvoeding gegeven.

Mijn dochter is geboren met een keizersnede wegens stuitligging, nadat een versie, het keren naar hoofdligging, op niets uitdraaide en voor een heftige reactie bij de baby zorgde. Van het begin af aan was zij vaak ziek. Ik wilde uiteraard volledig borstvoeding geven, maar doordat ze te zwak was moest ik toch vaak bijvoeden. Dat riep echter een heftige allergische reactie op. Ook ontwikkelde zij een o.a. cashewnotenallergie. In de familie van mijn man komen allergieën veel voor. Ik twijfelde vooral bij mijn dochter of het in haar belang was om het rijksvaccinatieprogramma te volgen. Maar ik was een relatief jonge moeder en heb destijds gewoon het advies van de consultatiebureauarts gevolgd. Van alle peuterinentingen kan ik mij overigens geen bijzonderheden herinneren.

Afgezien van de allergie en het eczeem ontwikkelden zoon en dochter zich normaal, wel was met name mijn dochter regelmatig ziek. Bij beide kinderen trad echter binnen twee maanden na de BMR 9 jaar prik ernstige gewrichtspijn aan de knieën op. Bij mijn zoon heeft dit enkele maanden geduurd en legde ik zelf geen verband. Bij mijn dochter vond ik de timing wel opvallend en heeft de gewrichtspijn een aantal jaren(!) geduurd. Dit heeft haar ontwikkeling ernstig belemmerd. Het verband werd door zorgverleners niet gezien, en toen ik het zelf noemde, vonden ze het niet aannemelijk. Maar voor mij was het moment dermate opvallend dat ik zelf op zoek ben gegaan. Het staat bovendien gewoon in de bijsluiter(1), maar op het moment dat een dergelijke klacht zich voordoet, wordt het ontkend.

Ik geloof zelf wel dat er mogelijk ook andere zaken een rol speelden bij mijn dochter; een snelle groei, hypermobiliteit en gevoeligheid voor ontstekingen. Maar dat de vaccinatie op dat moment een trigger was, denk ik wel. Een homeopathisch arts en een acupuncturist waren dit met mij eens. In het reguliere circuit kwam ik niet verder. Ze is gezien door zowel een reumatoloog als kinderorthopeed, maar zij konden afgezien van hypermobiliteit geen verklaring vinden voor de zwelling en ontstekingsreactie in het kniegewricht. Een combinatie van homeopathie en acupunctuur, en oog voor goede voeding, heeft mijn dochter uiteindelijk doen opknappen.

Ik ben in brede zin een voorstander van vaccinaties, maar dan wel met oog en oor voor de nevenschade die er soms ook is. Sommige kinderen zijn kennelijk kwetsbaar op dit gebied, de maatschappelijke druk om toch deel te nemen aan het RVP is echter groot. Mijn dochter koos tegen ons advies in wel voor de HPV-prik en reageerde ook daar heftig op, al was dat van korte duur. Ik had het vaccinatieverhaal en mijn twijfels hierover laten rusten, maar door de covidsituatie is het helaas actueler dan ooit.

Over de ontwikkeling dat tieners sociale druk ervaren om zich te laten ‘vaccineren’ tegen covid maak ik mij namelijk erg veel zorgen. Mijn zoon, inmiddels 18, ziet hier zelf vanaf. Mijn dochter (nu 15) wilde van het testgedoe af zijn en heeft zich tegen ons advies wel laten vaccineren, wat 20 minuten na de prik een zeer heftige reactie opriep en daarna een week van algehele malaise. Een tweede prik mag van mij echt niet meer. Tegelijkertijd wordt daardoor een bezoek aan familie in het buitenland een enorme logistieke operatie. Ik vind het zorgwekkend dat we nu naar een samenleving gaan waarin mensen die vanwege aangeboren gevoeligheid voor vaccinaties een beperkte bewegingsvrijheid gaan genieten, zelfs in een zogenaamd verenigd Europa. Wij zijn zelf gevaccineerd, maar als wij uitspreken dat wij er wat betreft de kinderen niet voor zijn (aangezien zij meerdere keren in nauwe aanraking zijn geweest met corona en nauwelijks ziek waren) krijgen wij bijna ruzie met mensen in onze omgeving.

Hartelijke groet,
Augustus 2021


(1) Bron: Bijsluiter BMR
‘Gewrichtspijn en/of zwelling (meestal van voorbijgaande aard en zelden chronisch); spierpijn.’

 

Meer ervaringen: