Oxytocine en zuurstoftekort

Oxytocine en zuurstoftekort

Jack Clayton is een slimme zevenjarige met een ondeugende grijns die graag op zijn Dartmoor-pony, Harry Hoof, rijdt en met zijn vierjarige broer speelt. Hij houdt van auto's en computers. Maar de toekomst van Jack zal worden gevormd door het feit dat hij niet zelf kan eten, zich niet zelf kan wassen of aankleden en een beperkte spraak heeft. Jack zit in een rolstoel en draagt ‘s nachts nog steeds een luier en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Er is iets misgegaan toen Jack werd geboren, maar het heeft lang geduurd voordat zijn ouders de waarheid op tafel hebben gekregen. Ze hebben jaren gestreden om erkenning te krijgen dat de cerebrale parese (verlamming) van Jack werd veroorzaakt door zuurstofgebrek tijdens zijn geboorte.
 
De moeder (38 jaar), werkzaam bij personeelszaken, was negen dagen over tijd toen ze werd opgenomen in het ziekenhuis. Haar vliezen waren gebroken en over de daaropvolgende 48 uur herinnert ze zich een opeenvolging van onderzoeken en epidurale, foetale hartmonitors en medicijnen. Maar er was één ding dat zij nauwelijks opmerkte. De arts die opdracht gaf om een infuus te gegeven. Zij weet nu dat het infuus een medicijn bevatte dat oxytocine heet. De synthetische vorm van een natuurlijk voorkomend hormoon die routinematig gebruikt wordt om de bevalling op gang te brengen of te versnellen. Het wordt gegeven aan ongeveer 30 procent van de vrouwen bij een eerste bevalling, en een kleiner aantal bij de tweede of derde bevalling - een totaal van ongeveer 130.000 vrouwen per jaar (Verenigd Koninkrijk)

Het gevaar kan zijn dat als weeën te snel gaan en er niet genoeg tijd is voor de baby om tussendoor te herstellen, de baby zuurstoftekort kan krijgen.

In het geval van Jack Clayton werd de dosis verdubbeld, zelfs toen er duidelijke tekenen waren dat hij in nood was. Olivia Scates, van JMW-advocaten kantoor, ontdekte dat het kantoor maar liefst zeven gevallen had behandeld waarbij er aanwijzingen zijn dat oxytocine gebruik hersenschade bij baby’s kan veroorzaken.

Mevrouw Scates zegt: 'Een van onze succesvolle zaken ging helemaal terug tot een geboorte in 1974, maar dit probleem komt nu nog steeds voor. Het is een grote zorg. 'Levens worden verwoest - niet alleen die van het kind, maar die van het hele gezin.'

Een prominente verloskundige roept op tot een verbod op oxytocine om de bevalling te versnellen. Professor Philip Steer, een consultant bij het Chelsea and Westminster ziekenhuis in Londen, is zo bezorgd dat hij zegt dat het medicijn alleen moet worden gebruikt in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld omdat de vrouw in een gevaarlijke toestand verkeerd, zoals pre-eclampsie (hoge bloeddruk), of als de uitgerekende datum allang is gepasseerd en dit een risico voor moeder en kind vormt.

Het probleem is dat wanneer oxytocine ervoor zorgt dat weeën vaker voorkomen, ze ook zwakker en minder effectief worden om de baby eruit te persen, zegt professor Steer.
Het medicijn kan de baarmoeder teveel stimuleren, wat betekent dat de spasmen zo dicht bij elkaar komen dat de baby geen zuurstof meer krijgt. Het resultaat is hersenschade of de dood...

Professor Steer gelooft dat de risico's van het medicijn vaak verkeerd worden begrepen door artsen en verloskundigen. Hij is ook van mening dat er onvoldoende aandacht is voor de veranderingen in frequentie of sterkte van weeën voordat de dosis wordt verhoogd. Dit gebrek aan bewustzijn kan rampzalig zijn, net als in het geval van de tienjarige Alfie Woods. Alfie spreekt niet en heeft leer- en gedragsproblemen omdat hij tijdens zijn geboorte hersenbeschadiging heeft opgelopen door zuurstofgebrek.

Het moeilijkste voor Alfie's moeder Laura om mee om te gaan, is zijn agressie. Laura is tenger en maakt zich zorgen dat haar zoon haar binnenkort zal kunnen overmeesteren. 'Hij heeft me al eens in mijn gezicht geschopt - hij wordt boos omdat hij niet kan zeggen wat hij wil,' zegt ze. Laura, voorheen kapper, kon sinds Alfie's geboorte niet meer veel werken. Ze is nu een alleenstaande ouder en wijdt zich aan de zorg voor haar enige kind dat maximaal vijf epileptische aanvallen per dag heeft en slechts twee uur per nacht slaapt.

Laura was twee weken overtijd toen ze aankwam in het Universitair Ziekenhuis van Leicester. Nadat regelmatige weeën waren geconstateerd, had de oxytocine kunnen worden uitgeschakeld, Toen Alfie's hartslag zeven minuten lang daalde, schakelde de verloskundige de druppel uit. 20 minuten later, werd het opnieuw aangezet. De universitaire ziekenhuizen van Leicester NHS Trust hebben toegegeven dat er niet correct is gereageerd op de frequentie van Laura's weeën en de hartslag van de baby. Het juridische team van Alfie zal nu aandringen op een pakket met 24-uurs zorg voor de rest van zijn leven.

In 2011 waren er meer dan 1.000 claims tegen de NHS voor fouten, gemaakt tijdens de bevalling. Professor Steer berekent dat 70 procent verband houdt met het verkeerd gebruik van oxytocine. Sommige kinderen lopen licht letsel op, anderen blijven echter ernstig gehandicapt.

Oxytocine werd in de jaren zestig in gebruik genomen om de bevalling te versnellen en keizersneden te verminderen. 'Veel mensen lijken nog steeds te geloven dat het gebruik van oxytocine de uitkomst en snelheid van de bevalling verandert', zegt professor Steer.
In feite, zegt hij, toont recent onderzoek aan dat het de bevalling met een uur of twee verkort en geen enkele invloed heeft op keizersneden. Richtlijnen gepubliceerd door het National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) zeggen dat oxytocine alleen mag worden gebruikt als weeën 'onvoldoende' op gang zijn. Toch zegt mevrouw Scates dat het in de praktijk veel wordt gebruikt. 'Het wordt elke dag gebruikt, er gebeurt niets rampzaligs en verloskundigen worden slordig.'

Patrick O'Brien zegt dat het gebruik van een foetale hartmonitor, die kan laten zien of de baby door zuurstofgebrek in gevaar is, een vangnet is. 'Als er te veel oxytocine wordt gegeven, zal een dip in de hartslag van de baby duidelijk zichtbaar zijn. 'Dit geeft artsen de kans om het medicijn uit te schakelen voordat er schade wordt aangericht', zegt hij. Professor Steer gelooft dat elk jaar maar liefst £ 300 miljoen kan worden toegeschreven aan ernstig letsel veroorzaakt door misbruik van oxytocine.

Karl Olah, universitair hoofddocent verloskunde aan de Universiteit van Warwick, is van mening dat oxytocine 'met veel meer voorzichtigheid' moet worden gebruikt, en dat van het personeel zou moeten worden geëist dat het elke keer dat het wordt gegeven een formele beoordeling doorloopt, in plaats van alleen de beslissing te nemen.

Geplaatst 1 maart 2023

Bron, Dailymail

NVKP, dossier oxytocine...

Meer ervaringen: